Forrás: Index

Az amerikaiak szerint Magyarország szabad és demokratikus

MTI

2005. február 28., hétfő 20:02

Alapvetően szabad és demokratikus országnak minősítette Magyarországot az Egyesült Államok külügyminisztériuma. A jelentés a romák elleni diszkriminációt tartja a legsúlyosabb problémának, örvendetesnek tartja viszont a korrupció visszaszorulását.

Leszámítva, hogy egyes rendőrök túlzott erőszakot alkalmaznak, gyanúsítottakat, különösen romákat vernek, Magyarországon általában tiszteletben tartják az emberi jogokat, áll az Egyesült Államok külügyminisztériumának 2004-re vonatkozó országjelentésében. A jelentés összességében szabad, parlamenti demokráciának minősítette az országot.

Probléma a cigánygyűlölet

A jelentés szerint továbbra is gondot okoz a nők és gyermekek elleni erőszak és a munkahelyi szexuális zaklatás. Tartja magát a faji megkülönböztetés a romákkal szemben az oktatásban, a lakásügyben és a büntetőintézetekben is, áll az országjelentésben.

Nem szűnnek olyan antiszemita jelenségek sem, mint a zsidó temetőkben elkövetett vandalizmus és a politikai peremcsoportok kódolt beszéde. A jelentés szerint az embercsempészet is gondot okoz.

Visszaszorult a korrupció

A jelentés ugyanakkor pozitívumként említette, hogy bár a korrupció érzete továbbra is erős az országban, a Transparency International nevű szakosodott szervezet jelentése alapján Magyarország a térség legkevésbé korrupt országai közé tartozik.

Évenként közreadott országjelentésében az Egyesült Államok külügyminisztériuma súlyos szavakkal illette az emberi jogok helyzetét Iránban, Szíriában, Szudánban, valamint meglepő módon az Egyesült Államok szövetségesének számító Egyiptomban is.

Comments are closed.