Forrás: HíradóPanoráma

Riadókészültségben az izraeli rendőrség

2005. február 27. 09:07Riadókészültségbe helyezték az izraeli rendőrséget, miután attól tartanak, hogy újabb támadások követik a négy izraeli életét kioltó és 65 másikat megsebesítő pénteki tel-avivi öngyilkos merényletet.

Elsősorban Tel-Aviv térségében fokozták a biztonsági intézkedéseket, ahol torlaszokat emeltek az utakon.

A városközpontokba, a piacokra és olyan helyekre, ahol sok ember fordul meg, számos rendőrt vonultattak fel – közölte a közszolgálati rádióval Ezra Aaron, a rendőrség magas rangú illetékese. A rendőrség nagyszabású műveletet indít az engedély nélküli palesztinok felkutatására – tette hozzá a feketén dolgozó palesztinokra utalva.

A rendvédelmi szervek megerősítették az ellenőrzést az úgynevezett zöld vonal, a régi ciszjordániai határ mentén lévő úttorlaszoknál is.

Szíria tagadja, hogy köze lenne a tel-avivi merénylethez

Egy szíriai külügyminisztériumi illetékes tagadta, hogy országának köze lenne a tel-avivi öngyilkos merénylethez.

Szíria semmilyen kapcsolatban nem áll a merénylettel és az Iszlám Dzsihád damaszkuszi irodája zárva van – jelentette ki a damaszkuszi külügyminisztérium egyik név nélkül nyilatkozó illetékese.

Úgy véljük, hogy az izraeli védelmi miniszter vádjai arra utalnak, hogy ismeri a (merénylet) valódi elkövető(jé)t, aki Izraelen belül található” – tette hozzá a külügyi illetékes, aki a részletekre nem tért ki.

“Izrael arról ismert a világon, hogy minden békefolyamatot szabotál” – tette hozzá.

Az izraeli katonai rádió jelentése szerint Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter szombat este a damaszkuszi vezetést tette felelőssé a négy izraeli életét kioltó és több mint ötven embert megsebesítő öngyilkos merényletért. – Olyan bizonyítékokkal rendelkezünk, amelyek közvetlenül összekapcsolják Szíriát a támadással – mondta Mofaz a biztonsági szolgálatok vezetőinek szombat esti ülésén. A miniszternek az ülésről szóló nyilatkozata szerint Szíriával együtt az Iszlám Dzsihád mozgalom áll a tel-avivi gyilkos támadás mögött.

Név nélkül nyilatkozó izraeli biztonsági illetékesek nem zárták ki, hogy folytathatják az Iszlám Dzsihád vezetőinek likvidálását. Közölték: a palesztinokkal nemrégiben megkötött tűzszünet nem terjed ki a jövőben az Iszlám Dzsihádra, amely magára vállalta a pénteki éjjeli merénylet elkövetését.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter után a Fehér Ház is sürgette szombaton, hogy a palesztinok indítsanak “azonnali és hiteles” akciót az öngyilkos merénylet elkövetőinek megtalálására. Scott McClellan fehér házi szóvivő közleményében közölte: kapcsolatba léptek a palesztin vezetőkkel, és sürgették, hogy a palesztin biztonsági vezetők az izraeli kormánnyal együttműködve állapítsák meg, ki áll a terrorcselekmény mögött és állítsák bíróság elé a felelősöket.

Comments are closed.