Forrás: Magyar Rádió

A törékeny béke hétvégén még nem törik

2005. február 27., vasárnap 14:49

122 olvasás

Kormánykörökből származó információk szerint Izrael nem tervez katonai megtorlást a péntek éjszakai, négy emberéletet követelő Tel Aviv-i merénylet nyomán.

Mint kiderült, az áldozatok szinte mind egy katonai tartalékos egység tagjai voltak, vagy barátnőik, feleségeik, akik éppen egyikük 30. születésnapját készültek közösen megünnepelni egy meglepetés bulival. Izrael Damaszkuszt gyanúsítja az öngyilkos akció kitervelésével és megszervezésével, az Iszlám Dzsihád nevű szervezet Damaszkuszban székelő vezetését.

Az Iszlám Dzsihád magára vállalta a merényletet, közleményük szerint azonban Izrael a felelős a történtekért, mert – úgymond – tovább folytatja a palesztinokat gyilkoló politikáját. Izraelben elégedettek a palesztin fél válaszával. Mahmúd Abbász élesen elhatárolta magát az akciótól, terroristának nevezte a végrehajtókat, míg Arafat annak idején csak kétértelműen tette ezt, egyúttal mindig Izraelt is elítélve.

Ezen kívül Abbász valódi lépésekbe kezdett a fegyveres szervezetek ellen, felszólította biztonsági szerveinek vezetőit, hogy vagy mutassanak fel eredményt, vagy mondjanak le.

Izrael közben válaszcsapással fenyegette meg Szíriát a pénteki Tel-Aviv-i merénylet miatt.

Korábban Saul Mofaz védelmi miniszter azt állította Damaszkusz áll a négy ember életét kioltó robbantás mögött. Más magas rangú biztonsági vezetők pedig nem zárták ki, hogy Izrael folytatja az Iszlám Dzsihád vezetőinek célzott likvidálását.

Szíria határozottan visszautasította az izraeli vádakat. A damaszkuszi külügyminisztérium nyilatkozata szerint Mofaz pontosan tudja, hogy a robbantás igazi elkövetőjét Izrael határain belül kell keresni.

MR, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.