Forrás: HVG

Közel-kelet

Solana feltétel nélküli együttműködésre szólította fel a palesztinokat

2005. február 26. 16:09Utolsó módosítás: 2005. február 26. 16:18

Az Európai Unió sürgette a palesztin hatóságokat, hogy feltétel nélkül működjenek együtt Izraellel a biztonság helyreállítása érdekében a pénteki, négy halálos áldozattal és több tucatnyi sérüléssel járó tel-avivi merényletet követően.

Javier Solana, az unió tagországainak közös kül- és biztonságpolitikai képviselője szombaton felszólította a Palesztin Hatóságot (PH), hogy fenntartások nélkül ítélje el az öngyilkos akciót és a terrorizmust, valamint tegyen meg mindent a hasonló erőszakos cselekmények megismétlődésének megakadályozására, semlegesítse azokat az egyéneket és csoportokat, amelyek nem akarnak véget vetni a terrorista műveleteknek.

A politikus szorgalmazta, hogy a PH vegye őrizetbe és állítsa bíróság elé a merénylet felelőseit. Óva intette egyben Izraelt, a palesztinok mellett, hogy a terroristák csapdájába esve az eddig elért eredményeket veszélyeztetve válaszoljon a történtekre.

Solana végezetül felszólította a térségbeli államokat, hogy befolyásukat felhasználva érjék el a fegyveres palesztin csoportoknak nyújtott támogatások leállítását.

A lehető leghatározottabban ítélte el szombaton a spanyol kormány a tel-avivi merényletet. A kiadott közlemény szerint a terrorista akció nem sodorhatja veszélybe a békébe vetett hitet.

Oroszország azt követelte a palesztin vezetéstől, hogy minden eszközzel törekedjen a palesztin szélsőségesek akcióinak megakadályozására.

MTI

Comments are closed.