Forrás: Magyar Rádió

Őrizetben az éjjeli robbantó

Egy-két óra alatt kézre kerítették az éjjeli öngyilkos merénylőt

2005. február 26., szombat 12:39

202 olvasás

Az amerikai külügyminiszter élesen elítélte az éjjeli, tel avivi merényletet. Condoleeza Rice felszólította a palesztin vezetőket, hogy tegyenek azonnali lépéseket a felelősök megtalálására. Néhány óra alatt meg is találták a merénylőt.

Az izraeli hadsereg néhány órával a tel avivi öngyilkos merénylet után azonosította az elkövetőt és őrizetbe vett öt palesztint. Izraeli megállapítás szerint egy ciszjordániai egyetemista fiatalember robbantotta fel magát egy diszkóklub előtt, 4-en meghaltak, 65-en megsebesültek. Kijárási tilalmat rendeltek el az öngyilkos merénylő szülőfalujában, egy Túlkarmtól északra fekvő településen.

A rendőrség szóvivője szemtanúkra hivatkozva elmesélte, hogy a szórakozóhely biztonsági őre a nyitás körül, éjjel 11 óra 20-kor felfigyelt két gyanús emberre a bejáratnál, nyomukba szegődött, mire egyikük az emberek gyűrűjében felrobbantotta magát, társa pedig elmenekült.

A merényletet először az Iszlám Dzsihád nevű szervezet vállalta magára, majd az al Aksza mártírjai nevében egy névtelen telefonáló, de később az al Aksza vezetői tagadták a részvételt, elhatárolódtak egyik tagjuk tettétől, és a Hezbollahot vádolják.

Palesztin források szerint az iráni székhelyű Hezbollah felelős a merényletért, ők szervezték be és küldték Tel Avivba az öngyilkos terroristát. Palesztin biztonságiak ugyanis a merénylet előtt lehallgattak egy telefonbeszélgetést a Hezbollah egyik vezetője egy észak ciszjordániai ember, valószínűleg a merénylő közt. A Hezbollah hazugságnak minősítette a vádakat.

A többi palesztin szervezet bejelentette, hogy tartja magát a tűzszünethez – jelentette az izraeli rádió. Saeb Erekat palesztin szóvivő azt nyilatkozta, hogy a merénylet a palesztin érdekek ellen van, Mahmúd Abbasz elnök pedig magához rendelte a biztonsági szolgálatok vezetőit.

Shaul Mofáz izraeli honvédelmi miniszter különleges értekezletet hívott össze szombat estére a helyzet értékelésére. Izraelben már 4 hónapja nem volt öngyilkos merénylet, és február 8-án a palesztin és az izraeli vezetők meghirdették a 4 éve tartó palesztin felkelés, az intifáda végét.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.