Forrás: HíradóPanoráma

Öngyilkos merénylet Tel-Avivban – 5 halott, több mint 50 sérült

2005. február 26. 08:47A merénylő egy népszerű diszkóklub előtt robbantotta fel magát. A huszonéves sebesültek közül több állapota rendkívül súlyos

Az elkövető a Stage nevű klub bejárata előtt hosszú sorokban várakozó fiatalok között hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet.

A Haaretz című lap beszámolója szerint a tettes mellett négy személy vesztette életét és mintegy ötven a sebesültek száma. Kórházi források szerint a sérültek túlnyomó többsége húsz év körüli, néhányuk állapota rendkívül súlyos.

Szombat hajnalban mind az Iszlám Dzsihád, mind az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai terrorszervezetek szóvivői azt állították, hogy szervezeteiknek nincs köze a merénylethez. Az első jelentések még arról szóltak, hogy az akciót az Iszlám Dzsihád követte el.

A Hezbollah is cáfolta azt a palesztin állítást, miszerint ők béreltek volna fel az elkövetőt, egy ciszjordániai férfit.

Mahmúd Abbász elnök vezetésével szombatra virradó éjjel válságtanácskozást tartott a Palesztin Hatóság, illetve a kormány. A tanácskozást követően Abbász nyilatkozatban hangsúlyozta: a Palesztin Hatóság nem marad közömbös az ilyen jellegű szabotázscselekményekkel szemben. “Üldözni fogjuk a felelősöket, le fogunk csapni rájuk, és megfelelő büntetést kapnak” – jelentette ki a palesztin elnök, aki azzal vádolta az öngyilkos merénylet szervezőit, hogy ki akarják siklatni a február 8-án létrejött tűzszünettel kezdődött békefolyamatot.

Az izraeli belbiztonsági miniszter szombatra virradóan katonai megtorló lépéseket helyezett kilátásba, amennyiben a Palesztin Hatóság, illetve a palesztin kormány nem képes ellenőrizni a biztonsági helyzetet. Gideon Ezra szerint a palesztinoknak az eddigieknél jóval többet kell tenniük annak érdekében, hogy megakadályozzák az ilyen terrorcselekményeket. A merénylet ellenére a párbeszédet a palesztinokkal folytatni kell – tette hozzá a miniszter.

Élesen elítélte a Tel-Aviv-i öngyilkos merényletet Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, és Kofi Annan, az ENSZ főtitkára is.

hirado.hu/MTI (fotó:BBC)

Comments are closed.