Forrás: Hírtv

Öngyilkos merénylet egy tel-avivi diszkóban

Dátum: 2005. Feb. 26., Saturday, 18:42

Rovat Külföld

Négyen meghaltak és 65-en megsebesültek egy tel-avivi öngyilkos merényletben. Az izraeli hadsereg egy 21 éves palesztin egyetemista személyében azonosította a merénylőt. A támadást határozottan elítélte Mahmúd Abbász palesztin elnök.

A tel-avivi diszkóklub előtt éjfél előtt hatalmas sor kígyózott, amikor a támadó megérkezett. Az öngyilkos merénylő közvetlenül a bejárat előtt robbantotta fel magát.

‘Nem láttam a bombát. Amikor felrobbant, háttal álltam. Megfordultam, és azt láttam, hogy minden fekete. Az emberek kiabáltak, azt üvültötték: segítsetek!’ – idézi fel a történteket a szomszédos étterem tulajdonosa.

A detonáció hatalmas pusztítást okozott: a klub épületének külső fala ledőlt, a szomszédos épületek megrongálódtak. Négyen azonnal meghaltak. Az áldozatok száma tovább növekedhet, mert a félszáznál is több sebesült közül sokak állapota válságos.

‘Azt akarjuk, hogy a palesztinok sokkal többet tegyenek a terror ellen. Nem hiszem, hogy palesztinokat engedünk majd be Izraelbe, hogy ott dolgozzanak’ – nyilatkozta az izraeli belbiztonsági miniszter.

‘Elítéltük ezt a tettet, ami ellenkezik politikánkkal és stratégiánkkal. Minden palesztin egyetért azzal, hogy bármely, izraeli civilek ellen, Izrael területén elkövetett támadás nem megengedett.’ – ítélte el a terrortámadást a palesztin miniszterelnök.

***

Az Iszlám Dzsihád vállalta a mai tel-avivi diszkó-robbantást. A detonáció előtt készült videofelvételen az öngyilkos merénylő azt mondta, hogy tettével kárt akar okozni a Palesztin Hatóságnak, amely február 8-án tűzszüneti megállapodást kötött Izraellel. A támadás után az izraeli hadsereg öt palesztint tartóztatott le a ciszjordániai Túl-Karm közelében – ketten közülük a beazonosított öngyilkos merénylő bátyjai. A palesztin rendőrség további három személyt fogott el, ők az Iszlám Dzsihád tagjai. Palesztin források szerint a merénylő az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai csoport tagja volt, de a Hezbollával is kapcsolatban állt.

A hír forrása: Hír TV

http://www.hirtv.hu/

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=40917

Comments are closed.