Forrás: Magyar Rádió

Napi hírösszefoglaló, 2005. február 26.

2005. február 26., szombat 22:54

500981 olvasás

Vége a szombati demonstrációnak – vasárnap folytatják

A tiltakozó gazdák megbízottai nem mennek holnap a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba tárgyalni – jelentette ki Jakab István a Magosz elnöke. A gazdák szakértői az eredeti menetrendnek megfelelően kilenc órakor vagy korábbra várják a minisztérium szakértőit az agrárgazdasági kutatóintézetben. A földművelésügyi tárca a minisztérium épületét ajánlotta a holnapi tárgyalások helyszínéül. Németh Imre miniszter jelezte, hogy ha a javaslatot a gazdák elutasítják, akkor holnap nem lesz tárgyalás.

Szélsőjobboldali akciót lát Hiller a gazdatüntetésben

Szélsőjobboldali politikai akciót lát a gazdák tüntetése mögött az MSZP és egyetért a tárgyalások felfüggesztésével. Jakab István, a Magosz elnöke szerint Hiller István szocialista pártelnök nyilatkozatát a gazdák durva rágalmazásnak tekintik.

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferencet

A Fidesz szerint a kormány nem kegyet gyakorol a tárgyalásokkal, hanem kötelessége egyeztetni és megoldani a problémákat – nyilatkozta a Krónikának a párt frakcióvezető-helyettese. Rogán Antal, a nagyobbik ellenzéki párt nevében arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy ha a miniszter alkalmatlan, akkor maga Gyurcsány Ferenc üljön a tárgyalóasztalhoz.

Vége a paprikaveszélynek

Gyakorlatilag teljes mértékben visszagyűjtötték a permetszerrel szennyezett paprikát a Match és a Cora üzleteiből – nyilatkozta a Krónikának az ÁNTSZ főosztályvezetője. Ócsai Lajos hozzátette: bízik abban, hogy a kiskereskedők által forgalomba hozott minimális mennyiség is lekerült már a polcokról. Az ÁNTSZ ennek ellenére szúrópróbaszerűen a hétvégén is ellenőrzi az érintett áruházláncokat. A főosztályvezető hangsúlyozta: egyetlen termelő két szállítmánya volt fertőzött, más marokkói paprikát nyugodtan lehet vásárolni.

Ismét Csurka a MIÉP elnöke

Ismét Csurka István lett a MIÉP elnöke. Az ellenjelölt nélkül induló pártvezetőt újabb két évre választották meg az országos gyűlésen. Az eredmény kihirdetését követő beszédében Csurka István élete utolsó, legnagyobbnak látszó feladatának nevezte, hogy a MIÉP újból parlamenti párttá váljon. Gyorsított elnökválasztót tartott a Magyar Igazság és Élet Pártja, annak érdekében, hogy a tanácskozás résztvevői csatlakozhassanak a Kossuth téren tüntető gazdákhoz és támogatóikhoz.

Jobban van a pápa, de helyettesítik

Második János Pál egyik munkatársa olvassa fel holnap a pápa gondolatait és áldását a katolikus egyházfő helyett a Szent Péter téren – jelentette be a Vatikán. A pápa kórházi szobájából kíséri majd figyelemmel az Úrangyala imádságot. A közlemény szerint a katolikus egyházfő is csatlakozik helyettesítőjéhez, Leonardo Sandri érsekhez. Egyelőre azonban még nem tisztázott, hogy lesz e video- vagy hangösszekötettés a Szent Péter tér és a Gemelli-klinika között, ahol csütörtökön gégemetszést hajtottak végre a pápán.

Az Iszlám Dzsihád vállalta magára az éjjeli merényletet

Szíriát tette felelőssé a Tel-Avivban elkövetett merényletért Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter. A védelmi miniszter azt is sejtetni engedte, hogy Izrael felülvizsgálja azokat a terveket, amelyek értelmében a ciszjordániai városokban a biztonsági feladatokat átadnák a palesztin hatóságnak. Szíria határozottan visszautasította az izraeli vádakat. A damaszkuszi külügyminisztérium nyilatkozata szerint Mofaz pontosan tudja, hogy a robbantás igazi elkövetőjét Izrael határain belül kell keresni. A Tel-Aviv belvárosában péntek éjjel felrobbantott bomba négy embert megölt, 65-öt megsebesített.

Kigyulladt egy felhőkarcoló Tajvanban

Tajvan fővárosában négyen meghaltak, amikor tűz ütött ki egy felhőkarcolóban. A 25 emeletes tajpeji épületből 9 embert helikopterrel mentettek ki, miközben a felső szinteket beborította a füst és a tűz. A hatóságok szerint a tűz a 18-dik emeleti forgó étteremben keletkezett. A lángokat másfél óra alatt fékezték meg Tajpejben.

Miskolcon 1100 lakásban nincs fűtés

1100 miskolci lakásban nincs fűtés és melegvíz. Három avasi hőközpont fűtés- és melegvíz-szolgáltatása szünetel, mert meghibásodott az elektromos külső vezeték és a héten harmadszor ellopták a villanyórát. Korábban 800 lakást érintett az üzemzavar.

Rekord cigarettafogás Bajánál

Baján rekord mennyiségű cigarettát foglaltak le a vámosok a múlt éjszaka. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője elmondta: a kecskeméti vámhivatal egy magyar rendszámú kamiont ellenőrzött, amely a papírok szerint irodabútort szállított Angliába. A rakomány között azonban 6 ezer karton külföldi eredetű, magyar adójegy nélküli cigarettára bukkantak. Egy bajai raktárépület ellenőrzése során ugyancsak hatezer karton cigarettát találtak a vámosok. A lefoglalt árú értéke csaknem 75 millió forint. Két ember ellen jövedéki orgazdaság megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Nincs ötös a lottón

A héten nem volt telitalálatos az ötös lottón. Az 59 darab négyesre egyenként 827 ezer 712 forintot, a hármasokra 9420 forintot, a kettesekre pedig 715 forintot fizetnek.

A nyerőszámok: 8, 27, 28, 33, 58.

A Joker-szám: 6, 6, 7, 1, 5, 4.

MR

Comments are closed.