Forrás: Origo

Izrael szerint Szíria áll a tel-avivi merénylet mögött

2005. február 26., szombat, 21:02

Az izraeli védelmi miniszter szerint Szíria közvetlenül is érintett a péntek éjszakai négy halottat és több tucat sebesültet követelő öngyilkos robbantásban. Saul Mofaz emellett szombat este befagyasztotta annak a tervnek a végrehajtását, minek során átadnák a palesztinoknak Ciszjordánia biztonsági felügyeletét.

Befagyasztotta Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter azt a tervet, amelynek értelmében Ciszjordániában a biztonság felelősségét átadnák a palesztinoknak. A miniszter egyúttal Szíriát tette felelőssé a péntek éjjeli merényletért. Mofaz szerint olyan bizonyítékokkal rendelkeznek, amelyek közvetlenül összekapcsolják Szíriát a támadással. A miniszter ezt a biztonsági szolgálatok vezetőinek szombat esti rendkívüli ülésén közölte.

A merényletet péntek éjjel követték el Tel-Avivban a Stage nevű tengerparti éjszakai klub előtt. Az utóbb azonosított, 21 éves öngyilkos merénylő előidézte detonáció négy halottat és 65 sebesültet követelt, az ott nagy tömegben várakozó fiatalok közül. A hatalmas erejű robbanás miatt a klub épületének külső fala szinte teljesen romba dőlt, és számos más épületben keletkeztek súlyos károk. A merényletet az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet vállalta magára.

Az izraeli vezetés közölte, az Iszlám Dzsihádot nem engedik a tárgyalóasztalhoz a március 5-ére, Kairóba tervezett megbeszéléseken, emellett „határozott akciókat” indítanak a szervezet ellen.

[origo]/MTI

Comments are closed.