Forrás: Világgazdaság

cég – pénz – piac

A szellemitőke-befektetéseket is ösztönzi a kormány

Támogatást kap az SAP-központ

[2005-02-25]

Százmillió forintos nagyságrendű központi támogatást kap a német SAP AG magyar fejlesztőközpontja – tudtuk meg Kóka János gazdasági minisztertől tegnapi budapesti bejelentésen. A több száz fős kutatói projekt elnyeréséért a kormány jogszabályt is módosított.

Meg kellett változtatni a jogszabályokat, hogy hazánkba jöhessen az SAP fejlesztőközpontja – kommentálta a német szoftvercég szóvivője által a nyugati sajtó számára már szerdán nyilvánosságra hozott projekt hátterét Kóka János gazdasági miniszter. Hozzátette, a magyar beruházásösztönző program eddig inkább az alacsonyabb hozzáadott értékű termelés jellegű befektetéseket támogatta, a szellemi tőke jellegű projektek összértéke ugyanis többnyire nem éri el a jogszabályi alsó határértéket sem. A jövőben így a k+f beruházásokat egyedileg bírálják majd el, esetükben a támogatás megítélésének egyik mércéje, hogy az indulást követő években mekkora elszámolható költséget vállal a befektető.

Az SAP fejlesztőközpontja százmillió forintos nagyságrendű támogatást kaphat, a végleges szám a szerződés aláírását követően lesz nyilvános – válaszolta lapunk kérdésére a gazdasági tárca vezetője. A magyar költségvetésből az idén 750 millió eurónyi összeg jut k+f-re, amit 2010-re meg kell duplázni, méghozzá úgy, hogy annak a fele már a vállalati kutatási költségből származzon – tette hozzá.

A világ vezető üzleti alkalmazásszoftver-gyártója – mint tegnap megírtuk – Budapesten hozza létre tizedik k+f központját. Az ez év májusában induló projektben kezdetben ötvenen vesznek részt, de az ott dolgozók száma 2006 végére eléri a háromszázat. A magyar szoftveresek az SAP ellátásilánc-kezelő (SCM) alkalmazását fejlesztik majd. Tavaly a 7,5 milliárd eurós árbevételt elkönyvelt SAP több mint egymilliárd eurót költött kutatásra, ennek az összegnek a 70 százalékát Európában fektette be, ahol a németországi Walldorfban, a franciaországi Sophia Antipolisban és Szófiában működtet már fejlesztőközpontot. Európán kívül hasonló tudáscentrumai vannak még Kaliforniában, Indiában, Japánban, Kanadában, Izraelben és Kínában.

A német cég 1996 óta van közvetlenül jelen a magyar piacon, ahol leányvállalata piacvezető a vállalatirányítási (ERP) és egyéb üzleti alkalmazások piacán. Az SAP Hungary Kft. folyamatos növekedése 2003 óta némileg megtorpant, a tavalyi árbevétel is elmaradt az egy évvel korábbitól. Utóbbi tényt egy nagy projekt elvesztésével magyarázza Vahl Tamás ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy a múlt évben más SAP-érdekeltségek is hasonlóan nehéz piaccal szembesültek. Eredményesnek minősítette viszont a két éve útjára indított hatékonyságnövelő lépéseket, amelyek máris meghozták gyümölcsüket: a múlt évi üzemi eredményben rekordméretű, 77 százalékos javulás történt.

Comments are closed.