Forrás: HVG

Fellebbeznek

Négy imámot toloncoltak ki Hollandiából

2005. február 25. 10:42Utolsó módosítás: 2005. február 25. 11:29

Szent háborúra buzdító magatartásuk miatt négy iszlám vallási vezetőt kiutasítottak Hollandiából. A titkosszolgálat jelentésére támaszkodó döntés sokkolta a muzulmán közösséget.

Egy rotterdami mecset papja a negyedik imám, akit uszítás, és a szent háborúra való buzdítás miatt kitoloncolnak Hollandiából. A rotterdami mecset Theo van Gogh filmrendező tavalyi meggyilkolását követően vált ismertté. A bűntény elkövetésével egy hamarosan őrizetbe vett iszlám férfit gyanúsítanak, akit a jelek szerint Van Gogh Alázatosság című rövidfilmje késztetett a gyilkosságra – a film bírálta az iszlám világban a nőkkel szembeni bánásmódot.

Fellebbez a kitoloncolási rendelkezés ellen az a három eindhoveni imám, akiknek kiutasítását kedden jelentette be a hágai igazságügyi minisztérium. A holland titkosszolgálat (AIVD) a nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolta őket, konkrétan azzal, hogy tudatosan hozzájárultak a hollandiai muzulmánok radikalizálódásához. Az imámoknak azzal is el kell számolniuk, hogy részt vettek a mohamedánoknak a szent háborúra való toborzásában.

Az eindhoveni Al Fourkaan mecset vezetősége elutasítja az AIVD vádjait, és szerdán bejelentette, hogy a három imám fellebbezésben támadja meg Rita Verdonk bevándorlási miniszter azon döntését, amellyel visszavonja a tartózkodási engedélyeket. A fellebbezés benyújtására két héten belül kerülhet sor. Nyilatkozatában a mecset vezetői próbaperként értékelték az imámok kiutasítását.

“A hívek megdöbbenéssel vették tudomásul imámjaik kitoloncolását, néhányuk könnyekben tört ki” – írja a De Volskrant napilap. Eindhoven polgármesterét, Alexander Sakkerst szintén meglepte a miniszter döntése

Az eindhoveni mecset egyike a titkosszolgálat által folyamatosan szemmel tartott hat muzulmán szervezetnek. Az AIVD korábbi jelentése az iszlám radikalizmus melegágyaként írta le Eindhovent.

eurohirek.hu

::Kapcsolódó anyagok:

  Állami imámok, költségvetési pénzből   Őrizetbe vettek egy marokkóit a van Gogh-ügyben  Lelőtték Vincent van Gogh iszlámot bíráló rokonát  Bemutatták a meggyilkolt Theo van Gogh utolsó filmjét  Franciaország: kitoloncoltak egy fundamentalista imámot  Béke-világkongresszust tartottak a rabbik és az imámok  Szaúdi iszlám szervezet pénzelte a fogorvos-imámot?  Őrizetbe vették a londoni imámot, kiutasíthatják a kölni kalifát

Comments are closed.