Forrás: MA[cikk] Kielégítő II. János Pál pápa állapota a gégemetszés után

Néhány órával az előző este végrehajtott gégemetszés után kielégítő volt II. János Pál pápa állapota – erősítette meg péntekre virradóan a Vatikán.

2005.02.25 07:09 MTI

A katolikus egyházfő az éjszakát kórházi szobájában, komplikációk nélkül, nyugodtan töltötte, és nem volt szükség arra, hogy az intenzív részlegre helyezzék át.

A római Gemelli klinika orvosai csütörtök este azért döntöttek a beavatkozás mellett, hogy segítsenek az egyházfő légzési problémáin. Az első részletesebb hivatalos orvosi közlemény péntek délelőttre várható, mint ahogy az is valószínű, hogy a Vatikán részéről is újabb állásfoglalások látnak napvilágot.

Megfigyelők ugyanis az orvosi beavatkozás sikere ellenére abból indulnak ki, hogy II. János Pál pápának még hosszabb időt, minden valószínűség szerint heteket kell a klinikán töltenie. Egyes szakértők ugyanakkor azt jövendölik, hogy a rendkívüli beavatkozás után hosszú és nehéz felépüléssel kell számolni. A gyógyulást nehezíti a 84 éves szentatya idős kora és a Parkinson-kór, amelyben II. János Pál pápa szenved.

A Vatikán szóvivője közölte, hogy a gégemetszést sikerrel hajtották végre. A beavatkozás harminc percig tartott. Az egyházfő előzőleg beleegyezését adta a műtéthez és végig tudatánál volt. Értesülések szerint az orvosok is rendkívül elégedettek voltak azzal, ahogy a pápa szervezete állta a beavatkozást. Orvosi vélemény szerint jól teltek a beavatkozás utáni elő órák is, ami szintén az egyházfő erős szervezetére utal.

Hasonlóan nyilatkozott Silvio Berlusconi miniszterelnök szóvivője is. Az első hírek még arról szóltak, hogy maga a miniszterelnök tett látogatást a katolikus egyházfő betegágyánál, péntek reggeli sajtójelentések szerint azonban Berlusconi államtitkárát, Gianni Lettát küldte ‘vizitálni’. Berlusconi azt állította, hogy állandó kapcsolatban állt az orvosokkal, a pápa élete nem forgott veszélyben, s meggyőződésének adott hangot, hogy a szentatya mielőbb felépül.

A katolikus egyházfőt csütörtökön szállították be ismét a római klinikára, mivel ugyanolyan tünetek, nehézlégzés, láz, jelentkeztek nála, mint amilyenek indokolttá tették február 1-jei kórházba szállítását.

Egyöntetű vélemények szerint a gégemetszés szinte megjósolhatatlan következményekkel jár abban a tekintetben, hogy II. János Pál a jövőben miként tudja ellátni hivatalát. A szentatya eddig is nehezen beszélt, az operáció azonban minden bizonnyal hosszabb ideig még nehezebbé teszi számára a beszédet.

Alig néhány órával a műtéti beavatkozás után ismét megkezdődtek a találgatások, hogy II. János Pál meddig tudja ellátni hivatalát, s mi történik akkor, ha erre már teljes mértékben képtelen lesz. Noha az egyházfő az elmúlt időszakban – még legutóbbi kórházi kezelése után is – azt hangoztatta, hogy tovább kívánja gyakorolni egyházfői tevékenységét, esetleges lemondása a Vatikánt is foglalkoztatja. Ezt a lehetőséget nem zárta ki a Vatikán második embere Angelo Sodano bíboros sem, aki egy legutóbbi nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy ezt a dilemmát a pápa lelkiismeretére kell bízni.

A katolikus egyház vezetőjévé 1978-ban történt megválasztása óta a világ katolikusai körében szinte rendkívüli népszerűségnek, illetve szeretetnek örvendő II. János Pált csütörtökön nyolcadik alkalommal szállították kórházba. Hívő katolikusok imádkoztak világszerte II. János Pál felgyógyulásáért annak nyomán, hogy az egyházfőn gégemetszést hajtottak végre.

Karol Wojtyla pápa szülőhelyén, a lengyelországi Wadowicében misét tartottak abban a templomban, ahol annak idején megkeresztelték, s ahol Wojtyla a későbbiekben éveken keresztül misét celebrált. De hasonló megemlékezéseket, illetve közös imádságokat tartottak a világ legkülönbözőbb városaiban, Varsótól Münchenig, Londontól Dublinig, mint ahogy több amerikai vagy afrikai nagyvárosban is.

Felgyógyulást kívánt a katolikus egyház fejének George Bush, az Egyesült Államok elnöke is. Európai körútját befejezve, útban hazafelé Bush aggodalmának adott hangot a pápa újbóli megbetegedése miatt. ‘Azt kívánjuk, hogy II. János Pál mielőbb felgyógyuljon és ismét elláthassa hivatalát a katolikus egyház, illetve az egész emberiség szolgálatában’- nyilatkozott a repülőgép fedélzetén az amerikai elnök.

Kapcsolódó írások:

Bono, Juscsenko, Vanunu és a pápa a Nobel-békedíjra jelöltek listáján »

Pápai párhuzam a zsidók tömeges megsemmisítése és a magzatelhajtások között? »

Comments are closed.