Forrás: MNO

Hivatalos jelentések szerint kielégítő a pápa állapota

Mégis megkezdődtek az utódválasztás előkészületei?

2005. február 25. 15:10

MNO

Kielégítő II. János Pál pápa állapota, miután elvégezték a műtétét. A Gemelli klinika orvosai azért döntöttek a gégemetszés mellett, mert az influenzás tüneteket II. János Pálnál Parkinson-kór is súlyosbítja. Olasz sajtójelentések szerint azonban már megkezdődtek az előkészületek egy esetleges pápaválasztó bíborosi konklávéra.

Kielégítő II. János Pál pápa állapota, miután gégemetszést hajtottak végre nála. A Vatikán szóvivőjének közleménye szerint a beavatkozás sikeres volt. A gégemetszés a fulladással és influenzával küzdő egyházfő légzését segíti.

A katolikus egyházfő egy lélegeztető cső segítségével önállóan lélegzik, nincs szüksége a gép segítségére. Egyöntetű megítélés szerint a pápa mindaddig beszédképtelen, amíg a helyén marad a lélegeztető cső, amely a hangszálak alatt teszi lehetővé a levegő be- és kiáramlását. A pápa éjszakája nyugodtan telt a beavatkozást követően, azonban jó pár napig nem fog tudni beszélni – erősítette meg a Vatikán szóvivője. Továbbá hozzátette: a Szentatya állapotára vonatkozó legfrisebb hivatalos közlemény hétfőnél előbb nem várható.

A II. János Pált kezelő orvoscsoport úgy véli, ez alkalommal feltehetőleg elhúzódik az egyházfő kezelése. Szakértők szerint ugyanis ilyen idős korban, s ilyen fizikai adottságokkal könnyen állahat elő egy felülfertőződés az operációt követően. A szövődményes influenzától szenvedő pápa felépülését azonban az előrehaladott Parkinson-kórja is nagyban nehezíti.

A Szentatyát tegnap azért szállították ismét a római Gemelli klinikára, mert ugyanolyan tünetek léptek fel nála, mint amelyekkel korábban, február 1-jén kórházba szállították – közölte a Vatikán.

A 84 esztendős katolikus egyházfőt a közelmúltban kezelték hasonló, influenzás panaszokkal tíz napon át a római klinikán, ahonnan a február 10-én, hivatalos tájékoztatás szerint gyógyultan távozott. II. János Pál azóta úgy tűnt, jobban van, s többször is mutatkozott a nyilvánosság előtt, jóllehet csak rövid időre.

A Vatikán szóvivőjének tájékoztatása szerint a pápánál ismét a korábbihoz hasonlatos tünetek (láz és nehézlégzés) léptek fel, ami az újbóli kórházba szállítást indokolta. Az ANSA hírügynökség jelentése szerint a pápa tudatánál volt, amikor beszállították a klinikára.

A BBC ugyanakkor azt állítja, a Vatikán eddig mindent megtett annak érdekében, hogy azt a látszatot keltse, II. János Pál pápa állapota nem súlyos, illetve hogy a betegsége nem akadályozza meg feladatának ellátásában. Azonban tény, az idős egyházfő állapota ez alkalommal rosszabbnak tűnik, s már a Vatikánban is komolyan aggódnak a pápa egészségét illetően.

A Reuters szerint a pápa állapota válságos, és már II. János Pál utódlásának kérdéseiről tudósít. Olasz sajtójelentések szerint is megkezdődtek már a Vatikánban az előkészületek egy esetleges pápaválasztó bíborosi konklávéra.

A pápa egészségi állapota miatt aggodalmának adott hangot Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő és több más politikai vezető is. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az olasz egyház arra kérte a híveket, imádkozzanak II. János Pál pápáért, akik sajtóértesülések szerint ma már az újságírókkal egyetemben szinte ellepték a római Gemelli klinika környékét.

II. János Pál pápa betegségének “kronológiája”:

2005. február 1.: II. János Pált influenza okozta lázas állapotban és nehézlégzéssel beszállítják a római Gemelli Klinikára

2005. február 4: a Vatikán szerint javul a Szentatya állapota

2005. február 6.: az egyházfő kórházi személyesen tűnik fel kórházi szobájának ablakában, ahonnan az imádság keretében áldást osztott – a Reuters közlése szerint beteg, rekedt hangon szóla meg

2005. február 10.: a pápa hivatalos tájékoztatás szerint gyógyultan visszatér a Vatikánba

2005. február 13.: alig tudja megformálni a szavakat a Szent Péter téren megjelent több ezernyi zarándok és turista előtt, az úrangyala imádságot a pápa helyett Leonardo Sandri érsek, vatikáni helyettes államtitkár olvasta fel

2005. február 22.: megjelenik II. János Pálnak az abortuszról és a holokausztról szóló könyve

2005. február 24.: lázasan és nehézlégzéses tünetekkel ismét a római Gemelli klinikára szállítják a katolikus egyházfőt

(BBC News, Reuters, Magyar Rádió, MTV Teletext)

Comments are closed.