Forrás: Magyar Rádió

Hírösszefoglaló, 2005. február 25., 13 óra

2005. február 25., péntek 12:59

499596 olvasás

Ismét tárgyalnak az agrártárca és a tüntető gazdák képviselői

Az egyeztetés – akárcsak tegnap – három munkabizottságban folyik. A kiszivárgott hírek szerint ma 15 témakör kerül napirendre. A felek nem tűztek ki időpontot a tárgyalások befejezésére: a megbeszélések addig tartanak, amíg szükséges: az érintettek készek akár hétvégén is folytatni az egyezkedést. Közben Oberácz Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára azt mondta, hogy konstruktív munka folyik a szakértői megbeszéléseken. Bejelentette ugyanakkor, hogy holnap délelőttre újabb nagygyűlést hirdettek meg a budapesti Kossuth térre. A szervezők megállapodtak a rendőrséggel arról is, hogy holnap hét megyéből, újabb 250 munkagép vonuljon a fővárosba.

Gyurcsány: Szembe kell nézni a holokauszttal és a kommunizmussal

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországnak szembe kell néznie a holokauszttal és a kommunizmussal is. A miniszterelnök a kommunizmus áldozatainak emléknapján megfogalmazott üzenete szerint áldozat és áldozat között nincs különbség, mint ahogy a jobb- vagy baloldali zsarnokság között sincs. A kormányfő reggel virágcsokorral rótta le kegyeletét a Terror Háza emléktáblájánál.

A miniszterelnök ismét Magyarország megújítását sürgette

Gyurcsány Ferenc a Gazdasági és Szociális Tanács első ülésén azt hangoztatta, hogy a politikai erők közt nem a célok, hanem az oda vezető út megítélésében van vita. A kormányfő megítélése szerint a korszerű Magyarország megteremtéséhez át kell alakulnia az államnak, amely pillanatnyilag drága és rosszul szolgálja polgárait. Gyurcsány Ferenc ismét arra figyelmeztetett, hogy az átalakítás nem megy a magyar értelmiség eddiginél aktívabb és függetlenebb véleménynyilvánítása nélkül.

Javult a pápa állapota

II. János Pált levették a lélegeztetőgépről. A katolikus egyházfőn tegnap este gégemetszést kellett végrehajtani. A sebészi beavatkozással az influenzával és fulladással küzdő II. János Pál légzését könnyítették. A katolikus egyház vezetőjét tegnap szállították újra a Gemelli-klinikára, ahol a hónap elején hasonló tünetekkel kezelték.

A honvédelmi bizottság tájékozódik Afganisztánban

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága is tájékozódni szeretne az afganisztáni misszióval kapcsolatos panaszokról. Keleti György, a testület szocialista elnöke azt is közölte, a miniszteri vizsgálat után soron kívüli ülést hívna össze. A bizottság fideszes alelnöke, Simicskó István ugyanakkor az ellenőrzési albizottság elnökeként indít vizsgálatot az ügyben. Az afgán katonai misszió egyik századosa nyílt levélben írt arról, hogy szerinte a magyar csoport felszerelése hiányos, az ellátás pedig rossz.

Mérgezett marokkói paprika Magyarországon

Több tonna, Marokkóból származó mérgezett zöldpaprika van forgalomban Magyarországon. A paprika a megengedettnél nagyobb mértékben tartalmaz szerves foszforsav észtereket. Az ÁNTSZ már intézkedett arról, hogy a mérgezett paprikákat ne árusíthassák az üzletek, bár akkora mennyiségű vegyszert nem tartalmaznak, hogy akut megbetegedést okozzanak – jelentette be Bujdosó László országos tiszti főorvos. Közölte azt is, a MO-TA Kft. által behozott zöldségféléből a Match és a Cora áruházai biztosan forgalmaznak.

MR

Comments are closed.