Forrás: MNO

A kommunizmus rémtetteire emlékezünk

Gyurcsány hét mondata

2005. február 25. 13:44

Magyar Nemzet – MNO

Előzetes bejelentés nélkül kereste fel Gyurcsány Ferenc a kommunizmus áldozatainak emléknapján a budapesti Terror Háza múzeumot. A miniszterelnök által kiadott hétmondatos sajtóközleményből kettő a Holokauszt áldozataival és a jobboldali diktatúrákkal is foglalkozik.

A miniszterelnök szűk fél órával a múzeum megnyitása előtt gyalog érkezett az épület Andrássy útra néző homlokfalán lévő emléktáblához. Virágcsokrot helyezett el, egy percig némán állt az emléktábla előtt, majd távozott.

László Boglár kormányszóvivő közölte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként, nem magánemberként rótta le kegyeletét az áldozatok előtt.

A miniszterelnök látogatását nem hivatalos ünnepség keretében szervezték meg, így arra sem az esemény iránt esetleg érdeklődők, sem a sajtó munkatársai nem tudtak felkészülni. A Magyar Távirati Iroda, mely utólag számolt be az eseményről, számos fotót készített a helyszínen.

Hét mondat – ennyit fordított GyurcsányFerenc a kommunizmus több százezer magyar (és mintegy 100 millió nem magyar) áldozatára. A kormányfő közleményében megemlékezik a Holokausztról, sőt a jobboldali diktatúrákról is.

A miniszterelnök üzenete a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Magyarország a rendszerváltással elkezdte a jövőt, de másfél évtized kellett ahhoz, hogy le tudja zárni a múltat. Mert mindehhez arra volt szükség, hogy a történelem a nemzet közös nevezője legyen, és ne világnézeti alapon más és másképp elbeszélt események krónikája. Az új Magyarország akkor születhet meg, ha szembenézett a régivel: azzal, amely aktívan szerepet játszott a Holocaustban, és azzal, amely sok százezer honfitársunk életét tette tönkre, vagy vette el a kommunista diktatúra évei alatt.

Áldozat és áldozat között nincs különbség, mint ahogyan zsarnokság és zsarnokság között sincs: mindegy, hogy bal-, vagy jobboldali eszme kisajátításából született-e meg.

A ma élő magyarok nemzedéke nem felelős a múlt bűneiért, de kötelességünk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk. Ez demokrataként, a szabad Magyarország polgárként jogunk, hazafiként kötelességünk, emberként pedig becsületbeli ügyünk.

Az ország miniszterelnökeként, az új baloldal politikusaként és apaként fejet hajtok a kommunista diktatúra minden áldozata előtt.

Gyurcsány Ferenc

Magyarok százezreit hurcolták a Szovjetunióba

Rabszolgasorsra kényszerített honfitársainkra, a diktatúra okozta magyar tragédiára emlékezünk ma, a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A második világháború után több mint hétszázezer magyar állampolgárt hurcoltak el a Szovjetunióba, ahol embertelen körülmények között dolgoztatták őket.

1947-ben ezen a napon hurcolták el a megszálló szovjet katonai hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, aki a jogtalan letartóztatás után nyolc évet töltött fogságban. Elhurcolása a demokrácia felszámolásában mérföldkőnek bizonyult.

Mádl Ferenc köztársasági elnök nyitja meg Budapesten a Terror Háza Múzeum erről az időszakról szóló kiállítását ma délután öt órakor. A helyszínen tartja megemlékezését a Fidesz is. Kovács Ákos énekes az emléknap alkalmából rendhagyó órát tart a Polgárok Házában.

Székesfehérváron emléktáblát avatnak az 56-osok terén a kommunizmus áldozatainak. A városban 1945 és 56 között majd húsz embert ítéltek halálra koncepciós perekben. Az 56-os forradalom idején orosz tankok, ágyúk és fegyverek összesen 27 ember életét oltották ki az utcákon, két embert akasztásra ítéltek, de nagyon sokan sérüléseket is szenvedtek – közölte a Magyar Rádió.

Comments are closed.