Forrás: Világgazdaság

Magyarország

A kommunizmus áldozatainak emléknapja

[2005-02-25]

Február 25-e évek óta a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Délután öt órakor a Terror Háza Múzeum előtt gyertyát gyújtanak azoknak emlékére, akik a második világháborút követően hadifogolyként, „malenkij robotra” elhurcolt civilként, vagy politikai elítéltként kerültek a Szovjetunióba.

A miniszterelnök a kommunizmus áldozatainak emléknapján üzenetet intézett az országhoz és virágot helyezett el a Terror Háza Múzeumnál.

Gyurcsány Ferenc azt írta, hogy az új Magyarország akkor születhet meg, ha szembenézett a régivel. Hangsúlyozta, hogy szembe kell nézni a holokauszttal és a kommunizmussal is. Gyurcsány Ferenc szerint áldozat és áldozat között nincs különbség, mint ahogy bal- vagy jobboldali eszme kisajátításából született zsarnokság és zsarnokság között sincs.

700-800 ezerre teszik az elhurcoltak számát, több százezren közülük soha nem tértek haza. Az emléknap alkalmából időszaki kiállítás nyílik a Terror Háza Múzeumban „Rabszolgasorsra kényszerítve” címmel. A tárlatot Mádl Ferenc köztársasági elnök nyitja meg. (Magyar Rádió)

Comments are closed.