Forrás: MNO

Melegparti után nácizott le egy zsidó újságírót London polgármestere

A német nyelvterület sajtószemléje

2005. február 24. 10:01

Keresztes Lajos

A londoni polgármester Ken Livingstone megtagadta, hogy bocsánatot kérjen a Evening Standard zsidó újságírójától két héttel ezelőtti megjegyzésért, amely szerint Finegold úgy viselkedik, mint a koncentrációs táborok őrei szoktak – írja Neue Zürcher Zeitung.

Neue Zürcher Zeitung (nzz.ch)

A konzervatív svájci napilap Nincs bocsánatkérés a náci összehasonlítás miatt címmel tudósít egy brit botrányról.

A londoni polgármester Ken Livingstone megtagadta, hogy bocsánatot kérjen a Evening Standard zsidó újságírójától két héttel ezelőtti megjegyzésért. Livingstone a riporter Olivier Finegold szemére vetette, hogy úgy viselkedik, mint a koncentrációs táborok őrei szoktak.

A polgármester megjegyzését a korábbi munkáspárti kultuszminiszter, a közismerten homoszexuális Chris Smith partija után tette, ahol Feingold azzal a kérdéssel zaklatta Smitht, miként sikerült az este. A londoni városi tanács, Blair miniszterelnök és számos zsidó szervezet követelte a bocsánatkérést.

Livingstone kedden megnyugtatta a zsidókat, semmiképpen sem kívánta őket megsérteni, vagy megbántani, ezt azonban kevésnek találták. A polgármester, aki régi ellenségeskedést ápol Daily Maillel, ellentámadásában kitért a lap ’30-as évekbeli fasiszta és antiszemita korszakára, valamint arra, hogy a második világháborút követően egyértelműen rasszista tendenciák voltak felfedezhetően az újságnál.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Volker Lilienthal Ki akar reklámozni, ha programot is vásárolhat.

“Szegénység és elkeseredettség közepette a mikrohitelek által a remény oázisai jöttek létre” – ezek a lírai szavak a német hírtelevízió, az n-tv 2004. július 24-i műsorában voltak hallhatók.

A műsor olyan bolíviai embereket mutatott be, akik a kedvezményes mikrohitelek által ki tudtak törni a nyomorból. A dicséret és a hála a nemzetközileg, így Németországban is aktív segélyszervezetnek, a World Visionnak szólt, amelynek neve tizenegyszer tűnt fel a műsorban.

A segélyszervezetnek, úgy tűnik, nem csak bolíviai mikrohitelekre, de németországi médiamunkára is van pénze. A tavalyi évben rendszeresek voltak az n-tv-ban azok a külföldi riportok, amelyek a World Vision áldásos tevékenységéről számoltak be. A kenyai pásztorok közötti konfliktusban, az ugandai gyermekkatonák ügyében, a földrengéstől elpusztított iráni Bamban, a kongói, angolai, libériai, malawii, kambodzsai és grúziai háborúkban mindig segített a World Vision.

Az n-tv – amely az RTL és a CNN/Time Warner közös produktuma – a tudósításokat ingyen kapja a segélyszervezettől, a hírtelevíziónak csak a sugárzási költségeket kell állnia. A takarékossági szándék érthető, hiszen 2004-ben a televízió közel a tízmillió eurós veszteséget produkált.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.