Forrás: Hírtv

Megjelent az Aktív Szemeszter idei első száma

Dátum: 2005. Feb. 24., Thursday, 11:42

Rovat Oktatás

Az Aktív Szemeszter februári száma már olvasható az interneten a www.szemeszter.hu oldalon , és mától kézbe vehetik a felsőoktatási intézményekben is az érdeklődők.

Mint azt már megszokhattuk, az újság a Nagyító rovat első oldalain a felsőoktatást érintő aktualitásokkal foglalkozik, most a kreditrendszer előnyeit és hátrányait viszgálja, az eligazodásban dr. Komócsin Zoltán, a BME Központi Tanulmányi Hivatalának igazgatóhelyettese segít.

Szeptembertől számos helyen elindul a bolognai rendszer szerinti lineáris képzés Magyarországos is. Arról, hogy a Bolognai Folyamat hol tart itthon, Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkárt kérdezték, és megszólal a Nyíregyházi Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola és a Nyugat-Magyarországi Egyetem illetékese is az intézményekben már szeptembertől induló BSc képzésekről.

Ösztöndíjjal számos hallgató jut külföldre tanulni. Az újságban egy Franciaországban és egy Finnországban járt hallgató számol be tapasztalatairól.

A lap ebben a számban egy magyarországi és egy határon túli intézményt mutat be. Röviden megismerhetjük a Pécsi Tudományegyetemet, és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemet.

Olvashatunk a Microsoft pályázatairól, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtó Egyesület következő, Felsőoktatási Médiakonferenciájáról, és a nemrégiben a kormány által elfogadott diákigazolványról szóló kormányrendeletről, a diákkártyával kapcsolatos szabályozásról.

A publicisztika a tavaly év végén elkészült és az eredményeket tekintve idén februárban bemutatott kutatásról szól, melyben a hallgatók médiafogyasztási szokásait viszgálták.

Az Arcél rovatban egy fiatal szombathelyi főiskolást ismerhetünk meg, akinek filmje szerepelt az idei 36. Magyar Filmszemlén.

A Kultúra rovatban olvashatunk kritikát a Sorstalanságról, két könyvbenutatót L. Simon László: Hidak a Dunán című könyvéről és Kavabata Jaszunari: Szépség és Szomorúság című könyvéről. Rövid írás olvasható továbbá a József Attila emlékévről, és a Fogadóóra című műsorról. A rovatba koncert és programajánló is belefért.

E lapszám melléklete a Mindentudás Egyeteméről készült. A program hatodik szemesztere indult el idén, az előadások pedig több, kiemelten fontos rendezvény köré szerveződnek. A mellékletben ezekről az eseményekről lehet olvasni, továbbá két interjút a Mindentudás Egyeteme Kht. ügyvezető igazgatójával, Sallai Lászlóval, és a Mindentudás Egyeteme tudományos igazgatójával, Fábri Györggyel. Megszólalnak a ‘hétköznapi tudósok’ is, a ‘törzshallgatók’, akik minden előadáson ott voltak eddig, és ha valaki még nem ismerné mi mindenre ad lehetőséget a program honlapja, az erről szóló cikkben tájékozódhat róla.

(Educatio Press)

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=40765

Comments are closed.