Forrás: Híradó Űrkutatás

Lemérték a legkisebb fekete lyukat

2005. február 24. 13:57Egy 14 millió fényévre található galaxis közepén terpeszkedő gravitációs kút nagysága meglepte a csillagászokat

Az ohiói egyetem és az izraeli kutatóközpont csapata lemérte egy egyedülálló fekete lyuk tömegét és meghatározta, hogy eleddig ez a legkisebb ilyen objektum, melyet találtak. A korai eredmények azt jelzik, hogy a fekete lyuk kevesebb, mint egy milliószor nagyobb tömegű, mint a Nap, ami azt jelenti, hogy körülbelül százszor kisebb, mint a többi ismert lyuk.

A mérések elvégzéséhez a csillagászok a NASA Hubble űrteleszkópját és az úgynevezett Doppler radarhoz hasonlatos technikát alkalmazták, egy olyan módszert, mellyel a meteorológusok az időjárásrendszereket követik nyomon.

A fekete lyuk 14 millió fényévnyire található az NGC 4395 galaxis közepén. A csillagászok szerint az NGC 4395 aktív galaxis, mely rendkívül fényes középponttal, azaz maggal rendelkezik. A galaxismagokban rejtőző lyukakról mindig úgy vélték igen masszívak.

Az NGC 4395 igen speciálisnak tűnik, mert a galaxis fekete lyuka sokkal kisebb, mint társai. Míg az asztronómusok bizonyítékot találtak egy olyan fekete lyukra, mely 1 millió Nap tömegével rendelkezik vagy 10 Nap tömegét vonultatja fel, addig nem találtak közepes méretű gravitációs kutakat, melyek több száz vagy ezer nap tömegével rendelkeznek.

A csillagászok Doppler radarszerű technikával követték az NGC 4395 középpontja körül keringő gáz mozgását. Amíg a radar rádiójelet küld az objektum felé, a csillagászok megfigyelik a fényjeleket, melyeket a galaxis közepe természetes esetben kibocsát, valamint lemérik, mennyi ideig tart ezen jeleknek elérni a keringő gázt. Ezt a módszert visszaverődéses térképezésnek nevezik. A módszer azért is működik ebben az esetben, mert az orbitális pályán lévő gáz gyorsabban mozog a masszív fekete lyukak körül, mint a kisebb kutak esetén.

A csapat két tagja, Luis Ho Washingtonból és Alex Fillippenko a Berkeley-ről voltak az elsők, akik azt gyanították, hogy a fekete lyuk tömege igen kicsi. Kétségtelenül ez az első alkalom, hogy a csillagászok képesek voltak lemérni egy gravitációs kút tömegét és meg is erősíteni, hogy az objektum sokkal kisebb, mint társai.

Peterson és Laor hangsúlyozták, hogy az eredmények egyelőre előzetesek, ám a fekete lyuk a jelek szerint kétségtelenül legalább százszor kisebb, mint mindegyik, eddig észlelt rokona. A csillagászok teljesen logikus kérdése most az, hogy a fekete lyuk vajon miért ilyen kicsi?

Az NGC 4395 a jelek szerint nem rendelkezik sűrű gömb maggal – azaz galaktikus dudorral – , ez azért is lehet, mert a fekete lyuk elfogyaszthatta a központ csillagait, és nem maradt több tápláléka. Ez pedig megakadályozhatta növekedését. A csapat tagjai leginkább aziránt érdeklődnek, hogy a lyuk mérése elárulja-e, milyen is a galaxis középpontja.

Ugyanis bármilyen információ segíthet a kutatóknak megérteni, hogy a fekete lyukak milyen szerepet játszanak a galaxisok fejlődésében.

Spaceflight now

Kapcsolódó cikkek

Fekete lyukak a TejútrendszerbenIsmét kitörhet a Tejút fekete lyukaKorán alakultak ki az óriás fekete lyukakPolaroid szűrővel vizsgálják a fekete lyukakat

Comments are closed.