Forrás: MNO

Kevés volt a sok néző a nézőcsúcshoz

A Passió, Gladiátor, Sorstalanság – ez a sorrend

2005. február 24. 0:37

Szilágyi Kata

Két hét alatt 150 ezren nézték meg itthon a Sorstalanságot, ebbe a nézőszámba azonban beletartoznak az öt vidéki nagyvárosban rendezett ingyenes diákvetítések is. Tavaly öt nap alatt 100 ezren ültek be a moziba Mel Gibson A passió című filmjére, amelyet 11 nap alatt több mint 200 ezren láttak.

A Sorstalanság második hétvégéje után vasárnap estig országosan 150 000-en látták Kertész Imre és Koltai Lajos filmjét – adta hírül a filmet forgalmazó Intercom. A reklámkampány ellenére a február 10-i bemutatón és azt követő három napon 64 300-an nézték meg holokausztfilmet, amely nagyobb népszerűségnek örvend vidéken, mint Budapesten, ahol a produkció nem tudott megelőzni három korábban bemutatott hazai vígjátékot. Többen voltak kíváncsiak ugyanis a Kern András-Koltai Róbert nevéhez fűződő A miniszter félrelép című vígjátékra, Herendi Gábor filmjére, a Magyar vándorra és Tímár Péter Csinibabájára.

A bűvös százezret egy hét alatt lépte át a Sorstalanság, az adatokhoz azonban érdemes hozzáfűzni, hogy a nézőszámba beletartoznak az iskoláknak szervezett vetítések is: Debrecenben, Miskolcon, Győrött, Pécsett és Székesfehérváron ingyenes diákvetítéseket tartanak, amelyen a film megtekintése után az alkotókkal beszélgethetnek a tanulók.

A Sorstalanság két heti nézettsége igen magas, de sokkal kevesebb például Mel Gibson tavaly bemutatott A Passió című filmjénél, amelyet Magyarországon öt nap alatt százezren láttak, 11 nap alatt pedig már több mint 200 ezren néztek meg. Hasonló nézettséget ért el 2000-ben a Ridley Scott által rendezett Gladiátor is, amelyet a premier utáni egy hétben 110 ezren láttak hazánkban. Érdekesség, hogy a Jézus életének utolsó 12 óráját bemutató film 25 millió dolláros költségét Mel Gibson saját zsebéből fizette ki, a befektetett összeg pedig már a bemutató napján majdnem megtérült, aznap ugyanis 19,2 millió dollárt hozott. A Gladiátor ugyancsak nagy költségvetésből készült, a produkció 103 millió dollárba került hivatalosan, ám a készítőknek extra-profitot hozott. A bemutatókat követő első két hét adatait tekintve, e két film után a Sorstalanság volt a legnézettebb film.

Az itthon és külföldön egyaránt sok negatív kritikát kapott Sorstalanság a legdrágább magyar film: több, mint 2,7 milliárd forintból készült, ebből legalább 1,3 millárd forintot az állam adott.

Az Intercom bízik abban, hogy 300 ezer főnél többen nézik majd meg Koltai Lajos filmjét, amely összesen 35 kópiával forog a multiplexekben és a művészmozikban, Budapesten 16, vidéken pedig 19 tekerccsel.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.