Forrás: Híradó Panoráma

Egyelőre nincs EU terv a náci szimbólumok betiltására

2005. február 24. 19:16EU-illetékesek szerint egyetlen, korábban a szocialista táborhoz tartozó tagállam sem állt elő olyan kéréssel, hogy a rasszizmus elleni harcot szolgáló EU-szabályok közé vegyék be a kommunista szimbólumok ügyét

Feladták a náci szimbólumok összeurópai betiltásának tervét az Európai Unió igazságügyi miniszterei, mert a javaslatot számos tagállam bírálta, féltve a szólásszabadságot.

A cél az lett volna, hogy a rasszizmus elleni küzdelmet szolgáló jogszabályok közé vegyék be azon szimbólumok használatának tilalmát, amelyek gyűlöletkeltést és erőszakot szolgálnak. Az elképzelést elvetették, hogy ezzel felgyorsítsák a rasszizmus elleni egységes EU-s kerettörvény-tervezet jóváhagyási folyamatát. E tervezet vitáját kezdték most újra a tanácskozáson, hogy június végére megszülessen a dokumentum.

Ha a jelképek témáját is belevették volna a kerettörvény-tervezetbe, azzal ezernyi más témát is be kellett volna kapcsolni a vitába, ami tovább halasztotta volna a rasszizmus és idegengyűlölet elleni közös uniós szabályok meghozatalát. Miközben ezekre szükség van, hogy sikerüljön gátat szabni az Európa-szerte mind gyakoribb rasszista és antiszemita támadásoknak.

A náci szimbólumok összeurópai betiltásának ötlete azt követően került napirendre, hogy a brit trónörökös kisebbik fia, Harry herceg – az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 60. évfordulója előtt néhány nappal – egy náci karszalaggal jelent meg a nyilvánosság előtt.

Egyes konzervatív európai parlamenti képviselők – köztük Szájer József – ennek nyomán a kommunista szimbólumok összeurópai betiltásának ötletét is felvetették, de ezt Franco Frattini, az EU-bizottság jogi és belügyi biztosa már menet közben finoman elvetette. EU-illetékesek szerint egyetlen, korábban a szocialista táborhoz tartozó uniós tagállam sem állt elő olyan kéréssel, hogy a rasszizmus elleni harcot szolgáló EU-szabályok közé vegyék be a kommunista szimbólumok ügyét.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.