Forrás: MA

Visszautasította Joseph Ratzinger bíboros azokat a bírálatokat, amelyek II. János Pál pápát érték, mert a katolikus egyházfő – a bírálók megfogalmazása szerint – párhuzamot vont új könyvében a holokauszt és a magzatelhajtás között.

Ratzinger, a Vatikán hittani kongregációjának vezetője kijelentette Rómában az Emlékezet és azonosság címet viselő új pápai könyv kedd esti bemutatóján: II. János Pál „nem helyezte egy szintre” a holokausztot (a második világháborús náci népirtást) és a magzatelhajtást. Csupán „a jelen kísértéseitől óvott, nehogy újra a gonosz csapdájába essünk” – hangsúlyozta a bíboros.

A katolikus egyházfő azt írja új könyvében: mind a magzatelhajtás, mind pedig a holokauszt abban gyökerezik, hogy kormányok összeütközésbe kerülnek Isten törvényeivel. A zsidók tömeges megsemmisítésének gyakorlata véget ért a náci rendszer bukásával, „folytatódik azonban megfogant, de még meg nem született emberi lények legális megsemmisítése” – olvasható a pápa könyvében.

A La Repubblica római lap megütközéssel reagált kommentárjában a pápai műben előforduló holokauszt-párhuzamra. Bírálattal illette ezeket a kitételeket Paul Spiegel, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Guido Westerwelle, a német szabad demokraták vezetője, valamint Volker Beck, a kisebbik német kormánypárt, a Zöldek parlamenti ügyvezetője is.

Beck élesen bírálta, és „közösség elleni uszításnak” nevezte a homoszexualitásról szóló pápai fejtegetéseket is. Az egyházfő azt írta e kérdésről, hogy „a melegházasság is az isteni törvény megsértése”. A könyv szerint „megengedhető, sőt kívánatos feltenni a kérdést, hogy nem a gonosz egy új ideológiájának alattomos és rejtett felbukkanásáról van-e szó, amikor egyes intézményekben, köztük az Európai Parlamentben felvetődik, hogy el kellene ismerni a homoszexuális kapcsolatokat a család alternatív formájaként”.

Német kereszténydemokraták az egyházfő védelmére keltek Beck éles kijelentése után. Herman Kues, a CDU parlamenti frakciójának egyházi ügyekkel foglalkozó illetékese „sértőnek és közönségesnek” nevezte Beck szavait, és úgy fogalmazott, hogy a Zöldek politikusából „a katolikusgyűlölet beszél”. Más vezető CDU-politikusok felszólították Joschka Fischer külügyminisztert, a Zöldek vezetőjét, hogy kérjen bocsánatot a „világszerte tekintély övezte államfőtől” pártbéli kollégája „sértő” kijelentéséért.

A 224 oldalas könyv, amely több európai országban egyszerre, szerdán került a könyvesboltokba, a demokrácia, a szabadság és a béke kérdéseit boncolgatja keresztény szemszögből. A mű javarészt azokon a beszélgetéseken alapul, amelyeket 1993-ban folytatott a katolikus egyházfő két lengyel filozófussal, Józef Tischnerrel és Krzysztof Michalskival. A pápa a későbbiekben némileg átszerkesztette és aktuális témákkal felfrissítette e beszélgetések szövegét, ezek az átdolgozott szövegek kerültek be a most megjelent könyvbe.

Comments are closed.