Forrás: Magyar Rádió

Amerikai-német egyetértés Bush európai körútján

2005. február 23., szerda 18:50

426 olvasás

A feledés fátyla takarja a múltat, a múltbéli vitákat. Ez a summázata annak a nyolc órának, amelyet Németországban töltött az amerikai elnök.

Elképesztő biztonsági intézkedések, több mint 10 ezer rendőr és valamivel kevesebb Bush-ellenes tüntető övezte ezt a rövid, ámde a vasúti és a légi közlekedést lebénító munkanapot Mainzban.

Bár munkanapnak nem volt nevezhető a mai például az Opel Művek és a több más helyi üzem dolgozói számára, tekintve, hogy a biztonsági korlátozások miatt amúgy sem jutottak volna be üzemeikbe, így főnökeiktől pihenőnapot kaptak.

Ami az érdemi részt illeti. A közös sajtóértekezleten Bush és vendéglátója, Schröder messzemenően arra helyezte a hangsúlyt, ami összeköti a két kormányt, mintsem a már elavult nézetkülönbségekre. Schröder kijelentette, az Irakkal kapcsolatos viták nem képezik a jelen valóságát, a múltról pedig nem tárgyalunk.

Schröder Bush élénk helyeslésével találkozva megígérte, hogy a németek folytatják az iraki hadsereg és a rendőrség kiképzését. Egyetértettek abban, hogy az iraki rendezés sikere, a demokrácia ottani győzelme hozzájárul az egész iszlám térség társadalmi átalakulásához, ezáltal a terrorizmus gyengítéséhez.

A két politikus egyaránt az egyik legfőbb célnak nevezte, hogy közös erőfeszítésekkel megoldják a sok évtizedes akut válságot Izrael és az arabok, mindenekelőtt a palesztinok között. A palesztin állam márpedig demokratikus lesz és békében fog élni Izraellel – jelentette ki George Bush.

A témához kapcsolódó libanoni helyzetről az elnök azt mondta, hogy Szíriának ki kell vonulnia a kis-Libanonból, és nemcsak a katonai jelenléttel van ám baj, hanem azzal is, hogy “Libanont elárasztották a szíriai titkos ügynökök, az ő távozásukat legalább annyira fontosnak tartjuk, mint a megszálló szíriai hadseregét” – hangoztatta az amerikai elnök.

Ami Iránt illeti, ott teljesnek mutatkozott az összhang a nem is olyan régen még éles ellenfelek között. Bush figyelmet keltő kijelentése úgy hangzott, hogy Irán nem Irak, más szóval érzékeltette, hogy az irániak atomprogramja körül kialakult nemzetközi vita nem fog szükségszerűen katonai konfliktushoz vezetni.

Schröder azt mondta ehhez, hogy Amerika és Nyugat-Európa Irán kapcsán azonos nyelvet beszél, most a tárgyalások ideje van itt, “mindenképpen megakadályozzuk, hogy Irán atomprogramja nukleáris fegyverkezéshez vezessen”.

Német megfigyelők egyetértenek ezek után abban, hogy a nyolcórás németországi látogatás egyértelművé tette, hogy Amerika és Németország a jövőben nem fog olyasfajta konfliktusokba keveredni, mint 2003-ban az iraki háború előtt és alatt.

Az amerikai elnök még szerdán továbbutazik Pozsonyba, az amerikai-orosz csúcstalálkozó helyszínére.

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.