Forrás: HVG

Holokauszt-párhuzam?

A Vatikán visszautasítja a pápa könyvét ért bírálatokat

2005. február 23. 13:37Utolsó módosítás: 2005. február 23. 13:39

Visszautasította Joseph Ratzinger bíboros azokat a bírálatokat, amelyek II. János Pál pápát érték, mert a katolikus egyházfő – a bírálók megfogalmazása szerint – párhuzamot vont új könyvében a holokauszt és a magzatelhajtás között.

II. János Pál „nem helyezte egy szintre” a holokausztot (a második világháborús náci népirtást) és a magzatelhajtást. Csupán „a jelen kísértéseitől óvott, nehogy újra a gonosz csapdájába essünk” - mondta Joseph Ratzinger, a Vatikán hittani kongregációjának vezetője az Emlékezet és azonosság címet viselő új pápai

könyv kedd esti bemutatóján.

Mind a magzatelhajtás, mind pedig a holokauszt abban gyökerezik, hogy kormányok összeütközésbe kerülnek Isten törvényeivel. A zsidók tömeges megsemmisítésének gyakorlata véget ért a náci rendszer bukásával, „folytatódik azonban megfogant, de még meg nem született emberi lények legális megsemmisítése” – olvasható a pápa könyvében.

 

A La Repubblica római lap megütközéssel reagált kommentárjában a pápai műben előforduló holokauszt-párhuzamra. Bírálattal illette ezeket a kitételeket Paul Spiegel, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Guido Westerwelle, a német szabad demokraták vezetője, valamint Volker Beck, a kisebbik német kormánypárt, a Zöldek parlamenti ügyvezetője is. Beck élesen bírálta, és „közösség elleni uszításnak” nevezte a homoszexualitásról szóló pápai fejtegetéseket is.

Német kereszténydemokraták az egyházfő védelmére keltek Beck éles kijelentése után. Herman Kues, a CDU parlamenti frakciójának egyházi ügyekkel foglalkozó illetékese „sértőnek és közönségesnek” nevezte Beck szavait, és úgy fogalmazott, hogy a Zöldek politikusából „a katolikusgyűlölet beszél”. Más vezető CDU-politikusok felszólították Joschka Fischer külügyminisztert, a Zöldek vezetőjét, hogy kérjen bocsánatot a „világszerte tekintély övezte államfőtől” pártbéli kollégája „sértő” kijelentéséért. 

A 224 oldalas könyv, amely több európai országban egyszerre, szerdán került a könyvesboltokba, a demokrácia, a szabadság és a béke kérdéseit boncolgatja keresztény szemszögből. A mű javarészt azokon a beszélgetéseken alapul, amelyeket 1993-ban folytatott a katolikus egyházfő két lengyel filozófussal, Józef Tischnerrel és Krzysztof Michalskival. A pápa a későbbiekben némileg átszerkesztette és aktuális témákkal felfrissítette e beszélgetések szövegét, ezek az átdolgozott szövegek kerültek be a most megjelent könyvbe.

 

 

 

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Sokat javult a pápa állapota  A pápa Parkinson-kórja súlyosbíthatja influenzáját  Évszázados tabu a pápautódlás kérdése

Comments are closed.