Forrás: Híradó Belpolitikai Napló

Zentai: jövő héten döntenek az elfogatóparancsról

2005. február 22. 18:21A 86 éves férfit a Simon Wiesenthal Központ háborús bűnök elkövetésével vádolja

Várhatóan a jövő héten dönt a fővárosi bíróság, hogy kiadják-e az elfogatóparancsot Zentai Károly ellen. Az Ausztráliában élő magyar férfit háborús bűnök elkövetésével gyanúsítják.

A most 86 éves férfi a Simon Wiesenthal Központ szerint 1944-ben részt vett egy 18 éves zsidó fiú meggyilkolásában és több más bűncselekményben. Zentai Károly ellen 1948-ban már adtak ki elfogatóparancsot, akkor azonban nem sikerült megtalálni. A férfi korábban tagadta bűnösségét és azt mondta: kész Magyarországra utazni és tisztázni magát. Az elfogatóparancs kiadatását a katonai ügyészség kérte a bíróságtól.

A bíróság megvizsgálja a csatolt iratokat, ha úgy dönt, hogy helye van az elfogatóparancs kiadatásának, akkor az iratokat megküldi az igazságügyi miniszterhez. Az igazságügyi miniszter az, aki a kiadatási kérdésben dönteni f og, ő fogja majd az ausztrál hatóságokat megkeresni a tényleges eljárás lefolytatására – mondta az ügyész.

Híradó

Kapcsolódó cikkek

Rövid időn belül lezárják a Zentai-ügyetCharles Zentai más bűntetteket is elkövetett?Két hónap alatt bizonyítékokat kell összegyűjteni Charles Zentai ellenNyomozást rendelt el a katonai ügyészség Charles Zentai ellenVizsgálja a Legfőbb Ügyészség Charles Zentai ügyétZentai kész hazatérni

Comments are closed.