Forrás: HVG

Ingatlanok a keleti végeken

Lengyel kárpótlás régi tulajdonokért

2005. február 22. 18:45Utolsó módosítás: 2005. február 22. 19:06

A háború előtt Lengyelországhoz tartozó, keleti területeken fekvő ingatlanok tulajdonosainak kárpótlást fizet a lengyel kormány: az ingatlan értékének 15 százalékát kapnák a jogosultak. A kifizetés mintegy 52 ezer embert érintene, a kárpótlások teljes összege 503 millió euróra rúg.

A törvényjavaslat szerint -amelyet elfogadott a lengyel kormány kedden – a károsultak az ingatlan értékének 15 százalékát kapnák meg – közölte Krzysztof Opawski infrastruktúráért felelős miniszter.  A korábban Lengyelország részét képező, ma Ukrajnához, Fehéroroszországhoz és Litvániához tartozó területeken lévő javak egykori tulajdonosai a javaslat szerint vagy készpénzben kaphatnák meg a kártérítést, vagy a kincstári tulajdonban lévő ingatlanok vásárlásakor használhatnák fel az összeget.

   

A miniszter becslése szerint a törvénytervezet mintegy 52 ezer embert érintene, a kárpótlások teljes összege pedig hozzávetőleg kétmilliárd zlotyra (503 millió euró) rúgna.

   

A kormány a múlt héten hasonló indítványt fogadott el, amely az 1945 utáni kommunista rezsim során államosított javak egykori tulajdonosait kártalanítaná, az állami tulajdonba került ingatlanok értékének 15 százalékával.

   

A kárpótlásra jogosultak a korábbi tulajdonosok, örököseik, illetve jogi személyek (társaságok), a kártérítések kifizetését pedig éppen a privatizációs bevételekből létrehozott különleges alapból fogják finanszírozni. 

   

A kommunista időszakban államosított javak problémájára még mindig nem született átfogó megoldás Lengyelországban, ahol csak egyéni beadvány nyomán, bizonyos esetekben jár el az igazságszolgáltatás ilyen ügyekben.

   

A probléma az 1939 előtti Lengyelország minden polgárát érinti, különösen a holokauszt zsidó áldozatait és örököseiket.

Az egykori ingatlantulajdonosok máris elégedetlenek a kincstár által javasolt kárpótlási összeg mértékével.

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Kárpótlást követelnek Németországtól a lengyelek  Kárpótlást követelnek a Wertheim-örökösök   Hazai visszaélések az osztrák kárpótlással

Comments are closed.