Forrás: HVG

Neonáci akciók

Horogkeresztek a párizsi nagy mecset falán

2005. február 22. 09:10

Náci szimbólumokat festettek ismeretlenek a párizsi nagy mecset muszlim vallási elöljárók.

A fehér falra tucatnyi horogkeresztet és SS-jeleket mázoltak, valamit a „Kifelé” feliratot írták. Dalil Boubakeur, a mecset igazgatója úgy nyilatkozott: a tett „a tűrhetetlen iszlámellenesség aggasztó megnyilvánulása a fővárosban”. Április óta több mint háromszáz sírt gyaláztak meg Észak-Franciaországban, többnyire zsidó sírokat, de muzulmánok és keresztények síremlékekeit is. A rendőrség nem talált szervezett hátteret a sírgyalázások mögött, amelyeket a hatóságok neonáciknak tulajdonítanak.

A francia belügyminiszter néhány héttel ezelőtti adatai szerint neonáci csoportoknak Franciaországban mintegy háromezer tagja van, akik tavaly 65 erőszakcselekményt követtek el, míg 2003-ban 27-et. A francia kormány a temetők védelmét ígérte és határozott fellépést az erősödő idegenellenes megnyilvánulások ellen. Franciaországban él Európa legnagyobb, ötmilliós muszlim közössége. Szintén Franciaországban található a legnagyobb lélekszámú zsidó közösség Európában, létszámuk hatszázezer fő.

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Nácik kémkedtek a CIA-nak   DREZDAI MEGEMLÉKEZÉS, ÚJNÁCIKKAL   SZÉTHARANGOZOTT ÚJNÁCIK  Európai vezetők a romák diszkriminációja ellen

Comments are closed.