Forrás: Origo

Charles Zentai elfogatását indítványozták

2005. február 22., kedd, 20:40

Elfogatóparancs kiadatását indítványozva, átküldte Charles Zentai, Ausztráliában élő, feltételezett náci háborús bűnös iratait a katonai ügyészség még hétfőn a Fővárosi Bíróságnak.

“Indítványt tettünk a Fővárosi Bíróság katonai tanácsának, hogy bocsásson ki elfogatóparancsot Zentai ellen és küldje meg ügyének iratait az igazságügy-miniszternek” – közölte Ács Tibor, a katonai ügyészség szóvivője. Az elfogatóparancs kibocsátása a bíróság jogkörébe tartozik – jelezte a szóvivő. Ha ezt megteszi, utána az igazságügy-miniszternek kell dönteni, hogy kéri-e diplomáciai úton az ausztráloktól Zentai kiadatását.

A távirati iroda kérdésére, miszerint ha átküldték az iratokat a bíróságra, akkor a katonai ügyészség megalapozottnak tartja-e azt a gyanút, hogy háborús bűnös volt Charles Zentai, Ács Tibor azt válaszolta: “ebből ez következik”. “Maga az eljárás háborús bűntett miatt indult, ami a Btk. 165. szakaszában szabályozott egyéb háborús bűntett címszóba illik és el nem évülő bűncselekmény” – mondta Ács Tibor szóvivő.

A Perthben élő 86 éves Charles Zentai (Zentai Károly) nyomára a Magyarországon tavaly júliusban beindított Utolsó Esély művelet keretében bukkantak a jeruzsálemi Wiesenthal-központ nácivadászai.

Charles Zentait azzal gyanúsítják, hogy a magyar hadsereg tisztjeként 1944. november 8-án egy budapesti katonai lágerben részt vett egy 18 éves zsidó fiatalember meggyilkolásában, akinek holttestét kövekkel terhelve dobták a Dunába.

(MTI)

Comments are closed.