Forrás: Magyar Rádió

Brüsszelben találkoztak az Unió külügyminiszterei

2005. február 22., kedd 7:04

A külügyminiszterek képviseletet nyitnak Bagdadban, még tárgyalnak Horvátország csatlakozásáról, és ifjúsági paktumot hoznak létre.

Az Európai Unió külügyminiszterei úgy döntöttek, hogy képviseletet nyitnak Bagdadban. A 25 miniszter brüsszeli ülésén elhangzott az is, hogy a tervek szerint az év közepétől több mint 700 bíró és rendőrtiszt képzését végzik majd az Unió területén, illetve Irakkal szomszédos országokban. A külügyminiszterek nyilatkozatukban elítélték Rafik Haríri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolását, és nemzetközi vizsgálatra szólítottak fel az ügyben. A megbeszélésen szó volt a közel-keleti helyzetről is: az izraelieket és a palesztinokat is arra kérték, hogy folytassák a tárgyalásokat.

Az Uniós tagállamok külügyminiszterei továbbra sem döntöttek arról, hogy március 17-én megkezdődhetnek-e Horvátország Unós csatlakozási tárgyalásai – mondta a külügyminiszter. Somogyi Ferenc megerősítette, hogy akkor kezdődhetnek el a megbeszélések, ha Horvátország teljes mértékben együttműködik a jugoszláviai háborús bűnök kivizsgálására létrehozott hágai Nemzetközi Törvényszékkel.

Az ifjúságnak kiemelt helye van az Európai Unió versenyképességi céljainak megvalósításában – közölték a tagországok ifjúsági ügyekkel foglalkozó miniszterei brüsszeli találkozójukon. Göncz Kinga miniszter elmondta, hogy minden tagállam csatlakozott Franciaország, Németország, Svédország és Spanyolország kezdeményezéséhez, hogy hozzanak létre egy úgynevezett ifjúsági paktumot.

MR

Comments are closed.