Forrás: Manager Fórum

Döntéshozóknak

www.mfor.hu

Menedzsment Fórum – > Vállalatvezetés -> Ötmilliárd eurót fordított akvizícióra a Novartis

Ötmilliárd eurót fordított akvizícióra a Novartis

2005-02-21 12:31:00

A svájci Novartis gyógyszergyártó bejelentette, Sandoz egysége felfuttatása érdekében összesen 5,65 milliárd euró értékű cégvásárlást bonyolított le. A cég az akvíziók segítségével a Sandozt a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártójává szeretné fejleszteni.

A cégcsoport az ügylet keretén belül megszerezte a teljes német Hexal gyógyszergyártó tulajdonjogát, valamint az ellenőrzési jogot annak amerikai leányvállata, az Eon Labs felett. Így az újonnan fuzionált vállalat lehet a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártója, mely címet korábban az izraeli Teva Pharmaceutical birtokolta.

A Sandozhoz hasonló gyártók a szabadalmi védelem lejártával “lemásolhatják” a márkás gyógyszereket, és jóval olcsóbban árulhatják azokat, hiszen az árba nem kell beépíteni a kutatás-fejlesztés költségeit. A generikus gyógyszerek kémiai összetétele egyébként megegyezik a drágább, konkurens termékekével.

A 2004-es adatokon alapuló becslés szerint az így kibővült cégcsoport forgalma több mint ötmilliárd dollár lehet, a költségeket pedig az akvizíciók mintegy 200 millió dollárral csökkentik évente. A BBC News által idézett hivatalos közleményében az áll, elbocsátások is várhatók, ezeket azonban részben kompenzálják majd a megerősödött Sandoznál keletkező új munkalehetőségek.

Világszerte több mint 150 generikus gyógyszergyártó működik, de az elemzők által elaprózottnak tartott piacon erőteljes konszolidáció várható. A piacot jól ismerő szakértők ugyanakkor túl drágának tartják a Novartis által kötött üzletet, valamint furcsának találják, hogy a cégcsoport éppen azokon a piacokon fogott akvizíciókba, amelyeken a konkurencia nyomására áraikat korábban már csökkenteniük kellett.

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:

Megtévesztő volt a Pfizer szájvízreklámja

Visszakapta a Bayer a Levitra promóciós jogait

Több mint 5000 munkahelyet szüntet meg a Merck

A cikkek a következő címen érheti el a Menedzsment Fórumon:

http://www.mfor.hu/cikkek/cikkek.php?article=18319

Menedzsment Fórum © 2004.

Comments are closed.