Forrás: NAPI

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=237132

2005.2.21 – 13:57

Óriás fúzió a gyógyszeriparban – generikus mamut

A svájci Novartis a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártójává válik, miután negveszi a német Hexalt és annak amerikai leányvállalatát.

A Novartis AG a hétfőn létrejött megállapodás értelmében 5,65 milliárd euróért (7,37 milliárd dollár) megveszi a generikus gyógyszereket gyártó német Hexal AG 100 százalékát és az ugyancsak a Strüngmann-család tulajdonában lévő amerikai Eon Labs Inc. 67,7 százalékát. A megszerzett cégeket a Novartis az 1996-ban megszerzett Sandozba integrálja, amely jelenleg a világ második legnagyobb generikus gyógyszergyártója. A svájci cég így az akvizíció révén az izraeli Teva Pharmaceuticals Industriest megelőzve világelsővé válik ezen a téren. Az Eon fennmaradó 33,3 százaléknyi részvényére a Novartis egyúttal 31 dolláros vételi ajánlatot tett, ami összesen további egymilliárd dollárt jelent. Az Eon részvényei pénteken 27,92 dolláron zártak New Yorkban.

A Novartis az elemzők szerint ugyan viszonylag drágán veszi meg a két céget, tekintettel arra, hogy a teljes összeg a kettőjük együttes árbevételének 3,5-4-szeresét teszi ki, de a továbbiakban jelentős költségmegtakarítást tesz számára lehetővé. Másrészt készpénzes ügyletről van szó, ami nagyobb megtérülést biztosít a mintha a pénz a cég egyenlegét gazdagítja. A Novartis részvényei mintegy 3 százalékot erősödtek a hír nyomán. Daniel Vasella, a cég elnök-vezérigazgatója már korábban sem csinált titkot abból, hogy piacvezető szerepre tör a generikus készítmények terén, és a Novartis már 2002-ben megvásárolta a szlovén Leket, tavaly pedig a kanadai Sabexet. A piac, amely már február eleje óta suttogott a készülő ügyletről, a német generikus piac továbi konszolidációjára számít, így a következő potenciális célpont, a Stada Arzneimittel részvényei az utóbbi időben 10 százalékot emelkedtek.

(NAPI Online)

NyomtatásVissza

(c) 2001 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.

Comments are closed.