Forrás: Híradó Panoráma

Náci szimbólumok a párizsi mecseten

2005. február 21. 21:13

Franciaországban él Európa legnagyobb, ötmilliós muszlim közössége

Náci szimbólumokat festettek ismeretlenek a párizsi nagymecsetet, a legismertebb franciaországi iszlám épületet övező falra. A fehér falra tucatnyi horogkeresztet és SS-jeleket mázoltak, valamit a “Kifelé” feliratot írták.

Dalil Boubakeur, a mecset igazgatója úgy nyilatkozott: a tett “a tűrhetetlen iszlámellenesség aggasztó megnyilvánulása a fővárosban”. Április óta több mint háromszáz sírt gyaláztak meg Észak-Franciaországban, többnyire zsidó sírokat, de muzulmánok és keresztények síremlékekeit is. A rendőrség nem talált szervezett hátteret a sírgyalázások mögött, amelyeket a hatóságok neonáciknak tulajdonítanak.

A francia belügyminiszter néhány héttel ezelőtti adatai szerint neonáci csoportoknak Franciaországban mintegy háromezer tagja van, akik tavaly 65 erőszakcselekményt követtek el, míg 2003-ban 27-et. A francia kormány a temetők védelmét ígérte és határozott fellépést az erősödő idegenellenes megnyilvánulások ellen.

Franciaországban él Európa legnagyobb, ötmilliós muszlim közössége. Szintén Franciaországban található a legnagyobb lélekszámú zsidó közösség Európában, létszámuk hatszázezer fő.

hiradó.hu/MTI

Comments are closed.