Forrás: Origo

Egyiptom nagykövetet küld Jeruzsálembe

2005. február 21., hétfő, 19:40

Egyiptom ígéretéhez híven ismét nagykövetet küld Izraelbe – jelentette be hétfőn Jeruzsálemben Szilvan Salom izraeli külügyminiszter. A lépést az erősödő arab-izraeli “megbékélési folyamat” jeleként értékelte, és kijelentette: szeretné szorosabbra vonni kapcsolatait tíz arab állammal, a közel-keleti hangulatban beállt kedvező változásnak megfelelően.

Kairó Mohammed Aszemet jelölte ki erre a feladatra – mondta az izraeli külügyminiszter. A diplomata korábban szolgált már nagykövetként az Egyesült Államokban, Kanadában, Etiópiában és Kenyában is. Egyiptom egyelőre elhárította, hogy kommentálja Salom bejelentését.

Egyiptom és Jordánia egyaránt február 8-án, az izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodást eredményező sarm-es-sejki többoldalú csúcstalálkozón tett ígéretet arra, hogy ismét nagyköveti szinten képviselteti magát Izraelben. Jordánia négy év szünet után vasárnap küldött újra nagykövetet Izraelbe. Salom a két arab ország lépését a palesztin területekről való részleges kivonulás izraeli tervét üdvözlő, bizalomerősítő gesztusként értékelte.

(MTI)

Comments are closed.