Forrás: Magyar Rádió

Bush felszólítása Szíriának és Iránnak, kérése az arab államoktól

2005. február 21., hétfő 15:28

Az amerikai elnök Brüsszelben felszólította Szíriát, hogy vessen véget Libanon megszállásának, és szüntesse be a terroristacsoportoknak nyújtott támogatást.

George Bush európai körútjának első napján a többi között azt követelte Irántól: tegyen le arról a szándékáról, hogy atomfegyvert szerezzen. Az arab államokat arra kérte, hogy vegyék fel a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

Az európai országokat pedig sürgette, hogy nyújtsanak politikai és gazdasági segítséget Irak biztonságának megteremtéséhez. Az amerikai elnök beszélt arról is, hogy semmilyen átmeneti vita nem fogja soha megosztani az észak-atlanti szövetséget. Hozzátette: a világ nagy feladatok előtt áll, ezért új korszakot kell nyitni a transzatlanti egység erősítésében.

Oroszországnak meg kell erősítenie a demokrácia és a jogállam iránti elkötelezettségét – jelentette ki az amerikai elnök. George Bush szerint mind az Egyesült Államoknak, mind pedig az Európai Uniónak központi kérdéssé kell tennie az oroszországi demokratikus reformok ügyét a Moszkvával folytatott párbeszédben.

Az amerikai elnök csütörtökön, Pozsonyban találkozik orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

A szíriai államfő azt ígéri, katonái kivonulnak Libanonból

Bassár el-Aszad az Arab Liga főtitkárának azt mondta, hogy végre akarja hajtani a libanoni polgárháborút lezáró 1989-es taifi békemegállapodást, amely fokozatos szíriai csapatkivonást írt elő. Szíria 14 ezer katonát állomásoztat Libanonban.

MR

Comments are closed.