Forrás: Index

Telt házzal ment Kishegyesen a vitatott Trianon-film

február 20. 13:04

[MTI]

Telt ház mellett mutatták be szombat este az észak-bácskai Kishegyesen Koltay Gábor Trianon című filmjét, a második délvidéki bemutató is gond nélkül zajlott, a hatóságok mindeddig nem reagáltak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által szervezett bemutatókörútra.

A film első bemutatóját a délvidéki magyarság szellemi és kulturális központjában, a szabadkai Népkörben tartották meg február 8-án, a másodikat szombat este a Szabadka melletti Kishegyesen, a községháza nagytermében. További két filmbemutató lesz vasárnap este Bácsfeketehegyen (Feketic).

A hatóságok részéről nem volt semmi akadálya a filmvetítésnek, Kiss Kornél, a HVIM délvidéki szervezetének szóvivője közölte, hogy beszereztek minden szükséges engedélyt. „A bemutatót megtisztelte jelenlétével a faluvezetés is, Szügyi István polgármester, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) politikusa és Kiss Károly, a képviselőtestület elnöke, a VMSZ alelnöke” – mondta a szóvívő.

Ellentétben Romániával Szerbiában eddig egyetlen szerb politikai vezető sem reagált a filmturnéra, amit egyik vezércikkében kifogásolt is a Politika című belgrádi napilap, amely a szólásszabadsággal való visszaélésnek, nacionalista politikai hátterű mesterkedésnek nevezte a filmbemutatót. Több belgrádi lap kifogásolta, hogy a Koltay-film erősen zsidóellenes, és a zsidóságot teszi felelőssé a békediktátumért.

Comments are closed.