Forrás: MNO

Nem díjazták a Sorstalanságot a Berlinálén

2005. február 20. 8:55

MNO

Idén a Roland Emmerich elnökletével vezetett zsűri az U-Carmen eKhayelitsha című dél-afrikai filmnek ítélte oda az Aranymedvét. A Sorstalanság semmilyen elismerést nem kapott, a versenyen kívül indult magyar Dallas Pashamende a művészmozik nemzetközi szövetségének dicséretében részesült.

Első alkalommal kapta afrikai film a Berlini Filmszemle fődíját, az Aranymedvét, amit az Ezüstmedvékkel együtt az 55. Berlinálé szombat esti ünnepélyes gáláján adtak át a díjazottaknak. A film sikere abszolút meglepetés, az alkotást ugyanis a “futottak még” kategóriájába sorolták. A Bizet-adaptáció rendezője Mark Dornford-May. A cselekmény a modern Dél-Afrikában játszódik, helyszíne egy feketék lakta gettószerű negyed. A film valamennyi betétdalát a helyi xhosa nyelvjárásban éneklik.

A zsűri nagydíját, az Ezüstmedvét a Kong Que (Peacock) című kínai alkotás kapta, melyben Gu Changwei, a kínai filmgyártás egyik legjelentősebb operatőre debütált rendezőként. A történet központjában három testvér sorsa áll, a cselekmény a hetvenes évek kultúrforradalma után kezdődik és 1984-ig tart.

Sokak számára meglepetést okozott a Sophie Scholl – Die letzten Tage című német film dupla győzelme is: a legjobb színésznőnek járó Ezüstmedvét a 26 éves Julia Jentsch, a legjobb rendező díját Marc Rothemund vehette át. A film az 1943-ban kivégzett náci ellenes Fehér Rózsa csoport egyik alapítójának, a 21 éves Sophie Scholl utolsó napjait ábrázolja. A vasárnapi bemutató után a német sajtó pozitív hangvételű kritikákban méltatta Jentsch alakítását és a filmet. Julia Jentsch előző filmes szerepének – Die fetten Jahre sind vorbei – ugyancsak nagy visszhangja volt Németországban. Ebben az alkotásban a színésznő a Good bye Leninből ismert Daniel Brühl oldalán mutatkozik.

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat a 19 éves amerikai Lou Taylor Pucci vette át első filmes alakításáért a Thumbsucker című alkotásban. Pucci egy tizenévest alakít, aki képtelen leszokni a hüvelykujjszopásról. Pucci partnere a Berlinálén szintén személyesen megjelent Keanu Reeves.

A legjobb művészi teljesítményért járó díjat Tsai Ming Liang forgatókönyvíró kapta, a legjobb filmzenének járó Ezüstmedvét Alexandre Desplat.

Díjazatlan magyarok

Magyarországot a versenyfilmek kategóriájában Koltai Lajos Kertész Imre regénye alapján készült Sorstalanság című filmje képviselte, és bár a berlini Radio1-ben délben még a Sorstalanságot is az esélyesek között latolgatták, a fesztiválon vegyes kritikai visszhangot keltő film semmilyen díjban nem részesült.

A Panoráma szekcióban vetített Pejó A. Róbert Dallas Pashamende című alkotása a művészmozik nemzetközi szövetségének dicséretében részesült. A film főszereplője, Gryllus Dorka, a fesztivál Shooting Stars programjában vett részt, ahol a holnap sztárjai mutatkoztak be a nemzetközi filmszakmának és sajtónak. Ezúttal Mundruczó Kornél sem kapott díjat, rövidfilmjét, a Rövid ideig tartó csendet a kisfilmes blokkban vetítették, ahol a skót Peter Mackie Burns Milk című filmjét díjazták a keddi kisfilmes díjkiosztón.

Közönségdíjas történet a palesztin öngyilkosjelöltekről

Az 55. Berlinálé közönségdíját a Paradise Now című holland-német-francia koprodukciós alkotás nyerte. Hany Abu-Assad rendező a közel-keleti konfliktus következményeiről szól a filmben: két palesztin öngyilkos merénylő bevetés előtti 24 óráját mutatja be. A nézők szavazatai alapján második helyen végzett a Sophie Scholl – Die letzten Tage, a bronzérmet a Sometimes in April című amerikai-ruandai film kapta. A közönségdíjra a fesztivál teljes ideje alatt szavazhattak a látogatók a mozikban kiosztott cetliken vagy az interneten.

Forrás: Index

Kapcsolódó cikkekNedbál Miklós: Sorstalan közpénzDíjesővel zárul ma a FilmszemleTarolt a Fekete kefe, fődíj az Új EldorádónakIdén többen látogatták a Filmszemlét, mint tavalyA feladat: túlélni Koltai LajostBerlinale: holnap mutatják be a SorstalanságotA Sorstalanság mint FatelessSorstalanság: óriási bukás a német filmszemlénA Sorstalanság mint helykitöltőA dél-afrikai Carmen nyerte az Arany Medvét

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.