Forrás: Híradó Panoráma

Irán megkezdte a felkészülést egy esetleges amerikai rakétatámadásra

2005. február 20. 16:51

Irán megkezdte a felkészülést a nukleáris létesítményei elleni esetleges amerikai rakétacsapásra és a támadás visszaverésére – jelentette a The Washington Times című amerikai lap a teheráni kormányhoz közelálló tisztségviselőkre hivatkozva.

A meg nem nevezet iráni illetékesek szerint Teheránt komolyan aggasztják Washington kemény megnyilatkozásai és válaszlépéseket készíti elő arra az esetre, ha az Egyesült Államok vagy Izrael megpróbálná megsemmisíteni nukleáris objektumait. E célból önkénteseket toboroznak olyan félkatonai alakulatokba, amelyeket a szomszédos Irakban vethetnének be amerikai katonák ellen. Az iráni hadvezetés szerint ily módon “asszimetrikus” választ adnak az Egyesült Államoknak és pokollá változtatják Irak földjét az amerikaiak számára.

Iráni katonai források kijelentették az amerikai lapnak, hogy országuk “15 percen belül válaszolni fog az Egyesült Államok vagy bármely más ország támadására”. Az iráni milíciák máris 7 millió főt számolnak, ezek gerillaháborút indítanának az agresszor ellen.

Az amerikai kormány azt állítja, hogy békés úton, diplomáciai eszközökkel kívánja elérni az iráni atomprogram körüli vitás kérdések rendezését, s a katonai erő alkalmazása csak akkor kerülhet szóba, ha minden más lehetőség kimerült. Bush elnök vasárnap kezdődött európai körútja előtt úgy vélte egy televíziós interjúban, hogy a diplomácia eredményes lehet, ha Irán nem osztja meg Európát és az Egyesült Államokat.

A két ország jelenleg az idegek háborúját folytatja, mindegyik igyekszik ráijeszteni a másikra – mondta a The Washinton Timesnak a teheráni egyetem egy politikatudományi professzora.

Comments are closed.