Forrás: HVG

17:5

Az izraeli kormány jóváhagyta a gázai kivonulást

2005. február 20. 16:53Utolsó módosítás: 2005. február 20. 17:02

Az izraeli kormány vasárnap jóváhagyta a Gázai övezetből és Ciszjordánia négy településéről való kivonulást.

A miniszterek 17:5 arányban szavazták meg a kivonulást. Ez az első eset, hogy egy izraeli kabinet szabad utat adott zsidó telepek felszámolásához olyan megszállt palesztin területeken, amelyeken a palesztinok önálló államukat szeretnék megteremteni. Az izraeli főügyész döntése értelmében 5 hónapot kap az elköltözésre az érintett 8 ezer telepes. 

A Gázai övezetben mind a 21 zsidó települést felszámolják, a Jordán folyó nyugat partján létesült 120 telep közül pedig 4-et ürítenek ki négy szakaszban, júliustól kezdődően. Az izraeli kormány külön szavaz a megszállt területek kiürítésének minden egyes fázisáról és a kiürítendő telepek listájáról.

Saron kabinetje már tavaly nyáron jóváhagyta a palesztinoktól való különválás tervét, de a gyakorlati végrehajtást halogatta a telepek felszámolásáról szóló szavazások elodázásával, mert a kormányfő erős ellenállásba ütközött telepespárti miniszterei részéről.

Időközben a miniszterelnök úgy alakította át kormányát, hogy abban már többen van a kivonulás pártolói. Izrael olyan területekről vonul ki, amelyekre a kormányfő szerint soha nem tartott volna igényt a palesztinokkal kötendő békemegállapodásban.

Az izraeli parlament kártalanítást és áttelepülési segélyt hagyott jóvá szerdán a kitelepítendő telepesek számára, akik ennek ellenére a kivonulás elleni kampány fokozását ígérték.

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Izrael beszünteti a házrombolásokat  Megtorló akciók egy zsidó telepes család lemészárlása után  A Hamász 8000 palesztin foglyot akar szabadon látni  Izraeli telepeseket ítéltek el gyilkossági kísérletért   PALESZTIN TŰZSZÜNET  Jóváhagyták az új palesztin kormány összetételét  Jordánia vasárnap küldi vissza nagykövetét Izraelbe

Comments are closed.