Forrás: Hírtv

Berlini Filmszemle: a Sorstalanság semmit se kapott

Dátum: 2005. Feb. 19., Saturday, 21:13

Rovat Kultúra

Első alkalommal nyerte afrikai film a Berlini Filmszemle fődíját, az Aranymedvét. Az 55. Berlinálé zsűrije szombat délután tette közzé a fesztivál díjazottjainak listáját, ami szerint a Sorstalanság semmilyen díjat nem kapott, a versenyen kívül indult magyar Dallas Pashamende a művészmozik nemzetközi szövetségének dicséretében részesült. Az ünnepélyes díjátadó este hét órakor kezdődött.

Idén a Roland Emmerich elnökletével vezetett zsűri az U-Carmen eKhayelitsha című dél-afrikai filmnek ítélte oda az Aranymedvét. A film sikere abszolút meglepetés, az alkotást ugyanis a ‘futottak még’ kategóriájába sorolták. A Bizet-adaptáció rendezője Mark Dornford-May. A cselekmény a modern Dél-Afrikában játszódik, helyszíne egy feketék lakta gettószerű negyed. A film valamennyi betétdalát a helyi xhosa nyelvjárásban éneklik.

A zsűri nagydíját, az Ezüstmedvét a Kong Que (Peacock) című kínai alkotás kapta, melyben Gu Changwei, a kínai filmgyártás egyik legjelentősebb operatőre debütált rendezőként. A történet központjában három testvér sorsa áll, a cselekmény a hetvenes évek kultúrforradalma után kezdődik és 1984-ig tart.

Magyarországot a versenyfilmek kategóriájában Koltai Lajos Kertész Imre regénye alapján készült Sorstalanság című filmje képviselte, és bár a berlini Radio1-ben délben még a Sorstalanságot is az esélyesek között latolgatták, a fesztiválon vegyes kritikai visszhangot keltő film semmilyen díjban nem részesült.

A Panoráma szekcióban vetített Pejó A. Róbert Dallas Pashamende című alkotása a művészmozik nemzetközi szövetségének dicséretében részesült. A film főszereplője, Gryllus Dorka, a fesztivál Shooting Stars programjában vett részt, ahol a holnap sztárjai mutatkoztak be a nemzetközi filmszakmának és sajtónak. Ezúttal Mundruczó Kornél sem kapott díjat, rövidfilmjét, a Rövid ideig tartó csendet a kisfilmes blokkban vetítették, ahol a skót Peter Mackie Burns Milk című filmjét díjazták a keddi kisfilmes díjkiosztón.

forrás: index

A hír forrása: Hír TV

http://hirtv.hu/

A hír elérhetősége:

http://hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=40420

Comments are closed.