Forrás: Origo

Berlinale: afrikai film nyert, a Sorstalanságot nem díjazták

2005. február 19., szombat, 23:16

A berlini filmfesztivál történetében először dél-afrikai produkció kapta meg a fődíjat, az Arany Medvét. A Berlinalén Magyarországot a versenyfilmek kategóriájában Koltai Lajos Sorstalanság című filmje képviselte, amely nem kapott díjat.

Bizet Carmenjének legújabb, dél-afrikai változata nyerte az idei berlini filmfesztivál (Berlinale) fődíját, az Arany Medvét – jelentette be a zsűri szombaton. Afrikai film először nyert fődíjat a berlini filmfesztiválon. A Carmen Khayelitshában (U-Carmen eKhayelitsha) című, Mark Dornford-May rendezte film diadala abszolút meglepetés, az alkotást sokan a “futottak még” kategóriájába sorolták. Roland Emmerich zsűrielnök szerint azonban a döntés egyáltalán nem volt nehéz, a dél-afrikai filmnek egyhangúan ítélték oda a fődíjat.

A művészmozik nemzetközi szövetségének dicséretében részesült Pejó A. Róbert Dallas Pashamende című alkotása, amelyet a Panoráma szekcióban vetítettek. (A film főszereplője, Gryllus Dorka a 36. Magyar Filmszemlén megkapta a legjobb női alakításért járó díjat.) Berlinben Magyarországot a versenyfilmek kategóriájában Kertész Imre és Koltai Lajos Sorstalanság című, nemzetközi összefogással készült filmje képviselte. A film nem kapott díjat.

A legjobb női alakítás díját az idei Berlinalén Julia Jentsch kapta a Sophie Scholl – Az utolsó napok (Sophie Scholl – Die letzten Tage) című német filmben nyújtott alakításáért. Jentsch az 1943-ban kivégzett ellenálló, Sophie Scholl alakjának megformálásért kapta a díjat. A legjobb férfi szereplőnek a zsűri szemében a 19 éves amerikai Lou Taylor Pucci bizonyult. Pucci az Ujjszopó (Thumbsucker) című filmben játszott.

A zsűri nagydíjában, Ezüst Medve-díjban részesült a Páva című kínai film (rendező: Ku Csang-vej), a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjat a Sophie Scholl vászonra álmodója, Marc Rothemund vihette haza. A legjobb európai filmnek járó Kék Angyal-díjat és 25 ezer eurót a Paradicsom, most (Paradise Now) című film, a palesztin Hani Abu Aszad műve nyerte el. A film két palesztin öngyilkos merénylőről szól, s az Amnesty International jogvédő szervezet is díjazta. Ez a film nyerte a Berlinale közönségdíját is.

A legjobb zenét a zsűri szerint a francia Alexandre Despiat szerezte. Számos díjat kapott a tajvani Caj Ming-liang (Tsai Ming-Liang), a Felhő az égbolt peremén (Wayward Cloud) című, egyesek szerint pornográf film rendezője.  A legjobb rövidfilm a Tej (Milk), a skót Peter Mackie Burns alkotása. Életművéért kitüntették a koreai Im Kvon Teket, több mint száz dél-koreai film rendezőjét és Fernando Fernán Gómez spanyol színészt.

(MTI)

Comments are closed.