Forrás: Magyar Rádió

Lengyelországban játszik a cigány válogatott

Elhangzott: 2005. február 11.

2005. február 18., péntek 15:41

A magyarországi cigány labdarúgó válogatott hatvankilenc nemzetközi mérkőzéséből hatvannyolcat nyert meg idáig. A lengyelországi találkozó, melyre május 2-án kerül sor a holokauszt miatt is fontos..

Kiss Béla, a Magyar Labdarúgó Szövetség cigány bizottságának az elnökségi tagja, volt NBI-es játékvezető számolt be a Cigányfélórának arról, a Lengyel Labdarúgó Szövetség elnöke kihívta a cigány válogatottat egy mérkőzésre, melyre május 2-án kerül sor. Kiss Béla jól ismeri a válogatott csapatot: -Labdarúgás szempontjából nagyon sok tehetséges játékos van, és úgy gondolom, hogy jól felkaroltuk a cigánygyerekeket, úgy mondom, és nagyon sok tehetséges futballista van közöttük ami majd a jövőben reméljük, hogy válogatottak is lehetnek és ez a magyar labdarúgást is segíteni fogja.

– Pont ezt akartam megkérdezni, hogy a cigány válogatottba bekerülni bizonyosan rang. De vajon a nem cigány, tehát a magyarországi válogatottba ezek a fiúk innen bejuthatnak-e?

– Természetesen igen. Én úgy gondolom, hogy voltak már ezek előtt is olyan nevek, mint ugye az MTK-ban futballozott a Sándor Csikar, Farkas János. Hát azt nem kell mondani ezek tényleg olyan nagy nevek. És hát most a legutóbbi talán a legnevezetesebb Kishont Pista aki Izraelben is játszott, és ugye hát válogatott játékos. Nyitott előttük a kapu. Az a feladata pontosan a cigány bizottságnak, mivel hát tudjuk, hogy a cigányság nem igazán jó körülmények között él, ezért az is a feladata a cigány bizottságnak, hogy ezeknek a tehetségeknek fölkarolja és segítse, hogy tényleg eljussanak a válogatott szintig.

Mezei István a lengyelországi látogatásban a holokausztra való emlékezést is igen fontosnak tartja. – Két félidő a pokolba, az volt a filmnek a címe, a Garas Dezső és Sinkovits Imre volt a főszereplő, és akkor senki nem mondta, hogy ott abba kilenc cigánygyerek volt, hanem a zsidók futballoztak a németek ellen, és abból az volt a téma, hogyha nyernek, akkor nem végzik ki őket.

Eltelt az idő ugye, én a cigányválogatottat megalapítottam, és akkor találkoztam a Sanyi bácsival, aki zsidó származású, hál istennek ő életben maradt és ő adott nekem 800 oldalas dokumentumot erről, és elmondta nekem, hogy ott cigány volt benne kilenc. Két nem cigány volt ebben a csapatba és azt mondták nekik a cigányoknak, hogy ha legyőzik a németeket akkor ne végzik ki őket. Hát természetesen, aki a halál torkában van, az elhisz mindent. Le is győzték a németeket 4:2-re, és két napra rá a kilenc cigányt sajnos kivégezték, és megmaradt a zsidó bácsi. Hál istennek az Isten így akarta biztos, hogy a héten hozzák ők. Sanyi bácsi 92 éves. Én azt szeretném, hogyha ennek az emlékére futballoznánk, és azt szeretném, hogy minél több cigány volna itt jelen. Eljönnének a politikusaink, eljönnének mindaz a cigány, aki szívből érzi, hogy cigány, és szívből kívánja, hogy soha többet ilyen ne legyen, mint ami volt. Remélem, hogy minden józan gondolkozású ember összefog, hogy ne legyen még egyszer ilyen.

A meccs tehát, amely egyébként igen nagyszabású és rangos lesz, egyben megemlékezés a holokauszt áldozataira is. 712-33-58, vagy 59. A Lengyel Labdarúgó Szövetség elnöke, aki a FIFA vezérkarának is tagja, ígéretet tett arra, hogy a Johansson urat, az UEFA elnökét meghívja erre a mérkőzésre és úgy néz ki, hogy el is fogadja a meghívást.

Az mérkőzés iránt érdeklődők a 06-1-412-3358, vagy 59-es számon jelentkezhetnek.

Varga Ilona összeállítása nyomán

Comments are closed.