Forrás: MA

[cikk] Halál Csernobil után: a perköltség nem évül el

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Kosáry János kamionsofőr halálát a csernobili katasztrófa okozta. A családnak elévülés miatt mégsem járt kártérítés. A perköltséget viszont nekik kell megfizetniük.

2005.02.18 07:43 Népszabadság

Kosáry Jánost, a Hungarocamion Rt. sofőrét 1986-ban, a csernobili katasztrófa után néhány nappal Kijevbe küldték. Csak hazatérése után értesült az atomreaktor felrobbanásáról. Ápolónő felesége azonnal elvitte kivizsgálásra. A leletek negatívak voltak, hét év elteltével azonban a sofőr csontfájdalmakra kezdett panaszkodni. Kiderült, hogy daganatos betegsége van. Munkáltatója a Bécsben lévő üzemorvoshoz küldte el kezelésre. 1993 szeptemberében leukémiában hunyt el.

Két oknyomozó újságíró kereste fel néhány év múlva Kosárynét. Mint kiderült, a birtokukban voltak a sofőr halálával kapcsolatos dokumentumok. Ekkor szerzett bizonyosságot Kosáryné arról, hogy a kijevi nukleáris baleset okozta férje halálát. Az özvegy és fia azonnal pert indított a Hungarocamion Rt. ellen. Az asszony 5,52 millió forint kártérítést, havi húszezer schilling járadékot, valamint egymillió forint nem vagyoni kártérítést kért. Ifjabb Kosáry János – a kamionos fia – 850 ezer schilling kártérítést, illetve egymillió forint nem vagyoni kártérítést igényelt a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon.

A testület első fokon egy-egy millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg a felpereseknek, a többi követelést elutasította. A Fővárosi Bíróság másodfokon megsemmisítette ezt az ítéletet, bár bizonyítottnak tartotta a csernobili baleset és a sofőr halála közötti összefüggést. A család követelése azonban elévült – állapította meg a testület. A Legfelsőbb Bíróság elutasította a felperesek felülvizsgálati kérelmét, egyben a bíróság 160 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a felpereseket.

Kapcsolódó írások:

Megkezdődött a Csernobili Atomerőmű lebontása »

Csernobilba visszatérnek az élőholtak »

Újabb Csernobil jön? – Izrael szerepe a Kennedy-gyilkosságban »

Csernobil: Elismerte hibáját a Hungarocamion »

Comments are closed.