Forrás: Origo

Haladékot kértek az aranyvonatperben az ügyvédek

2005. február 18., péntek, 22:18

Két hét haladékot kértek az amerikai államot kártérítésért perlő magyar holokauszttúlélők ügyvédei arra, hogy beterjesszék az amerikai igazságügyi minisztériummal készülő megállapodásukat a miami bíróságon folyó aranyvonatperben.

Samuel Dubbin, a felperesek floridai ügyvédje pénteken azt nyilatkozta, hogy Patricia Seitz bírónő ugyan február 18-ig adott határidőt az egyezség benyújtására, de aznap kérelmezték az időpont módosítását március 4-re. A halasztásra azért volt szükség, mert a megállapodás kidolgozása nagyon időigényes feladat.

A szembenálló felek hároméves pereskedés után tavaly december 20-án jutottak elvi megállapodásra arról, hogy egymás között rendezik jogvitájukat. Gyűjtőperről lévén szó, az egyezséget a bírónak is jóvá kell hagynia, miután meggyőződött annak méltányosságáról.

A megállapodás beterjesztése után valamelyik nap a bírónő meghallgatást tart, és kérdéseket tehet fel a feleknek az egyezség részleteiről. Ezt a meghallgatást eredetileg február 25-én tartották volna, vagyis egy héttel az egyezség benyújtásának tervezett ideje után. Új időpont erre még nincs.

Bírói jóváhagyás esetén valamennyi érdekeltet kiértesítik, és mindenki egyénileg dönti el, elfogadja-e a megállapodást. A megegyezés részletei még nem nyilvánosak, nyilatkozták a felperesek és közölték, hogy annak véglegesítéséig titoktartás köti őket.

A felperesek eredetileg fejenként 10 ezer dolláros, az amerikai törvények által megengedett legnagyobb összegű kártérítést követelték a károsultaknak és örököseiknek, vagyis az összeg együttvéve elérhette volna az 500 millió dollárt. A Miami Herald című lap értesülése szerint az amerikai kormány az egyéni kártérítés helyett 25 millió dolláros segélyalap létrehozásával szeretné lezárni az ügyet. Az alapból rászoruló magyar holokauszttúlélők egészségügyi ellátását fedeznék az Egyesült Államokban, Magyarországon, Izraelben és másutt, függetlenül attól, volt-e elrabolt értéktárgyuk az aranyvonaton. Örökösök nem vehetik igénybe az alapot a lap tudomása szerint.

A magyar zsidók elrabolt javait a II. világháború végén Németországba szállító szerelvényt az amerikai hadsereg 1945 májusában Ausztriában lefoglalta. A 25 vagon rakománya – arany, ezüst, drágakő, ékszer, 1200 festmény, 3000 perzsaszőnyeg és más értéktárgy – kézen-közön eltűnt a Salzburg melletti katonai raktárból. Volt, amit dézsmálók hordtak szét, volt, amit magas rangú tisztek vételeztek, a maradékot pedig elárverezték. A rakomány akkori áron 50-120, más források szerint 200 millió dollárt ért.

A pert 2001-ben indították Floridában élő magyar holokauszttúlélők. Az amerikai kormány 2004 nyarán a kereset elutasítását kérte, később azonban – többek között kongresszusi törvényhozók közbenjárására – úgy döntött, hogy megpróbál megegyezni a felperesekkel.

(MTI)

Comments are closed.