Forrás: Híradó

Egy izraeli szoftver jelentős segítséget nyújt a diszlexiásoknak olvasási feladataik végrehajtásában

A BrightStar – fényes csillag – az agy azon részeinek funkcióját „őrzi meg”, melyek szerepet játszanak az olvasásban és egyéb feladatokban, melyeket a diszlexiások nehéznek találnak megoldani. A diszlexiások nagyon nehezen tanulnak meg olvasni, ám az új számítógépes szoftver segít nekik mindezt leküzdeni.

A BrightStar szoftver egy sor villogó fényt és alakot jelenít meg a számítógép monitorán, melyeket kifejezetten a felhasználó szívverésének megfelelő ütemben jelenítenek meg. Ezt úgy érik el, hogy a felhasználókat hetente kétszer szívritmus monitorra kapcsolják 45 percig hat héten át.

Az eredetileg izraeli kutatók által kifejlesztett szoftver fényei stimulálják és ennélfogva fenntartják azon agyi funkciókat, melyek szerepet vállalnak az olvasásban és egyéb olyan feladatokban, melyeket a diszlexiások nehezen oldanak meg. Ezzel lehetővé válik, hogy az agy sokkal hatékonyabban dolgozza fel az információkat és segítse a szavak felismerését.

Egy csapat kutató le is tesztelte a szoftvert, és kiderült, hogy apró, de igen jelentős fejlődés tapasztalható az alanyok olvasási és megnevezési sebességében, mint azon társaiknál, akik nem használták a szoftvert.

A javulás egyik lehetséges oka, hogy a program használata lelassította az alanyok szívritmusát és légzését. Ugyanis, ha egy diszlexiásnak olvasási feladatot adnak, akkor az alany megijed. Bármi, ami le tudja nyugtatni előnyös lehet. Azt még a kutatók sem tudják, hogy a szoftvernek miért van ilyen hatása. A BrightStar-ral eddig 1400 alanyt kezeltek.

BBC

Comments are closed.