Forrás: IndexTerjed a rasszizmus Európa több államában

február 17. 9:08

[eurohirek.hu]

Elterjedt az antiszemitizmus és a mohamedánok, valamint az afrikai feketebőrűek ellen irányuló rasszizmus Franciaországban és Ausztriában, derült ki az Európa Tanács most nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Bár a tanulmány szerint mindkét országban mutatkozott némi javulás is, az utóbbi időben a zsidóellenesség rendkívül elharapózott a francia iskolákban. Az antiszemitizmus igen gyakran a bevándorlókra és a mohamedánokra is jellemző, ugyanakkor utóbbiaknak is folyamatosan szembe kell nézniük a faji megkülönböztetés gyakorlatával.

Meglepő, de tény: Franciaországnak több tartozása van a különféle kisebbségi jogokat védelmező nemzetközi egyezmények aláírását illetően. Párizsnak alá kell még írnia a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Szerződését, az európai egyezményt a nemzetiségről, valamint az ENSZ egyezményét a bevándorló dolgozók és családtagjaik jogainak védelméről.

A két országban az is kedvez a rasszizmus terjedésének, hogy a törvényalkalmazók, a bíróságok sincsenek kellőképpen tisztában a különféle törvénysértő cselekedetek faji jellegzetességeivel, így sok esetben segítség nélkül hagyják az áldozatokat – áll az Európai Bizottság “A Rasszizmus és Intolerancia Ellen” című, az Európa Tanács keretén belül működő szakembercsoport által készített tanulmányban.

Ausztriában, ahol a rasszizmus a mindennapi élet részévé vált, folyamatos faji megkülönböztetés éri a feketebőrűeket, a zsidókat és a romákat, tájékoztat az EU Observer.

Törökországban, Bosznia-Hercegovinában, valamint Macedóniában szintén gondokat észlelt a jelentés.

Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerősének!

Comments are closed.