Forrás: Híradó Alapozó

Nyomoznak a román „gyermekgyárban”

2005. február 17. 11:37

A bukaresti klinika külföldi megrendelésre dolgozik

Két román rendőrségi csoport is nyomoz a bukaresti „gyermekgyárnál”. A mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó Global Art klinika külföldi megrendelésre dolgozik.

Mint a csütörtöki román lapokból kiderült, a román országos rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztálya hivatalból indított nyomozást az üggyel kapcsolatos sajtóhírek alapján, a fővárosi rendőrkapitányság nyomozói viszont az ügyészség megkeresésére láttak munkához. Egyelőre nem világos, hogy milyen jogszabályok alapján lehet felelősségre vonni a külföldi megrendelésekre mesterséges megtermékenyítést végző intézetet.

Külföldi megrendelések, fagyasztva

Az ügyet nemrég a BBC News robbantotta ki egyik híradásával, amelyben bemutatott egy olyan bukaresti klinikát, amely külföldi megrendelésre dolgozik. Eszerint a román fővárosba fagyasztott állapotban küldött ondósejteket a klinika Romániában gyűjtött petesejtekkel kombinálja össze, ezeket pedig szintén lefagyasztva juttatja vissza a feladónak. A magzatot a bukaresti klinikával együttműködő külföldi intézetekben ültetik be a spermát szolgáltató férfi partnerének méhébe. Tizenkét megtermékenyített petesejtért a megrendelőnek 13 ezer dollárt kell fizetnie.

A klinikát 1998-ban hozta létre Illya Barr izraeli orvos. A BBC-nek akkor elmondta: azért végzi Romániában ezt a tevékenységét, mert jogi szempontból ott a legkevésbé szabályozott a mesterséges megtermékenyítés témája. Az eredeti híradásból az is kiderült, hogy elsősorban a bukaresti egyetemeken tanuló lányok vállalkoznak a műveletre, így egészítve ki keresetüket. A klinika 200 dollárt fizet a felajánlott petesejtért.

Csak formai hibákat találtak

Az egészségügyi minisztérium ellenőrei azonnal lecsaptak az ügyre. Vizsgálataik során kiderítették: a Bukaresti Közegészségügyi Hivatalnál nincs bejegyezve a BBC News híradásaiban emlegetett Global Art Kft. Nyilvántartásba vettek viszont 2002-ben Global Medrom Kft. elnevezéssel egy nőgyógyász-szakorvosi rendelőt, melynek címe megegyezik az internetes honlapokon hirdetett Global Artéval. Az említett címen azonban két napig hiába kopogtattak, csak egy hét múlva nyertek bebocsátást.

A továbbiakban azonban ellentmondó értesülések láttak napvilágot azzal kapcsolatosan, hogy büntetendő cselekmény folyik-e az említett klinikán. A közegézségügyi hivatal illetékesei ugyanis csupán a cégtábla és az órarend hiányát, a hulladékelszállítás, valamint a fertőtlenítési folyamat hiányosságait kifogásolták a „gyermekgyár” néven elhíresült klinikán tartott helyszíni ellenőrzés során. Emiatt 20 millió lejes bírságot róttak ki.

A hivatal egyik vezetője a Mediafax hírügynökségnek elmondta: a cég aktáit rendben lévőnek találták, az azokban megjelölt kódok szerint a Global Art klinikának jogában állt mesterséges megtermékenyítést végezni.

Csakhogy egy nappal korábban Mircea Cinteza egészségügyi miniszter egy televíziós beszélgetésben úgy vélte: a Global Art klinika tevékenysége emberi szervekkel való kereskedelemnek minősül, és a cég vezetőire kettőtől hét évig terjedő börtönbüntetés róható ki.

Az első elégedetlen donor

Közben már jelentkezett is a hatóságoknál az első petesejtdonor, aki be akarja perelni a klinikát. Ez a tizenkilenc éves egyetemista lány vallotta be először, hogy a klinika számára petesejtet adott el. Azután nyilatkozott, hogy a beavatkozás után alig öt nappal súlyos alhasi panaszokkal és egyéb egészségi gondokkal beutalták a bukaresti egyetemi kórházba. Az ottani kezelőorvos szakvéleménye szerint valamennyi tünetet a petesejt-adományozás előtti hormonadagolás okozhatta.

A lány annak ellenére be akarja perelni az intézet vezetőségét, hogy műtét előtt felvilágosították az esetleges következményekről.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.