Forrás: HVG

Nézőrekord

Már százezren látták a Sorstalanságot

2005. február 17. 18:57Utolsó módosítás: 2005. február 17. 19:01

A várakozásokat is felülmúlja a közönség érdeklődése az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készült adaptáció iránt – közölte a forgalmazó Intercom.

A forgalmazó már a hét elején azt közölte: felülmúlta; a múlt csütörtökön mozikba került alkotást vasárnap estig már 64 ezer 300-an nézték meg. Dráma-kategóriában magyar mozgókép hasonló nézőszámot még sohasem ért el. Az Intercom szerint a statisztika azt bizonyítja, hogy Koltai Lajos filmjét “kivételesen nagy szeretetettel és kíváncsisággal” fogadták a nézők; szerdán kelt el a százezredik jegy.

A múlt keddi budapesti díszbemutatón, illetve az aznapi szakmai vetítéseken mintegy négyezren látták a filmet. A csütörtöki forgalmazás óta a fővárosban körülbelül 41 ezren vettek mozijegyet a holokausztot feldolgozó alkotásra, vidéken 59 ezren voltak kíváncsiak a filmre. Az Intercom közlése szerint ezt az eredményt ilyen gyorsan még az amerikai filmek és a magyar vígjátékok is nagyon ritkán érik el. A tavaly mozikba került A Passió, míg az utóbbi évek filmjei közül a Gladiátor ért el hasonló sikert a bemutató utáni héten, 112, illetve 110 ezer nézővel.

A magas nézőszám a forgalmazó értékelése szerint mérföldkő a magyar mozitörténetben, “az első állomás egy hosszú, várható sikertörténetben, a Sorstalanság nemzetközi pályáján”. A negatív vélemények kerültek túlsúlyba a Sorstalanságról szóló szerdai német sajtóbeszámolókban – írta az MTI berlini tudósítója. A filmet kedden mutatták be az 55. berlini nemzetközi filmfesztiválon, a Berlinalén Kertész Imre író, Koltai Lajos rendező, a főszereplő Nagy Marcell és a producerek jelenlétében. A magyarországi vélemények is megoszlottak a film múlt keddi díszbemutatóját követően. Volt olyan esztéta, aki közepesnek minősítette a Sorstalanságot, amely nem tudja újszerűen láttatni a holokausztot; Kertész Imre viszont “abszolút hitelesnek” érezte a

mozgóképet, amely szerinte nagy film, “ez teljesen világos”.

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Sorstalanság: vegyes, de inkább bíráló fogadtatás  Negatív német Sorstalanság-kritikák  Sorstalanság: Egy statiszta feljegyzései  Csak udvarias taps a Sorstalanság berlini bemutatóján

Comments are closed.