Forrás: HVG

Bumeráng-elv

Leállítaná a házrombolásokat egy izraeli vizsgálóbizottság

2005. február 17. 14:15Utolsó módosítás: 2005. február 17. 14:18

A palesztin öngyilkos merénylők családjával szemben megtorlásul alkalmazott házrombolások leállítását javasolta közbülső jelentésében az izraeli hadsereg vizsgálóbizottsága – közölték csütörtökön katonai forrásból.

A házrombolások gyakorlata a kívánttal ellenkező hatást vált ki, csak felszítja a palesztinok Izrael iránti gyűlöletét – állapította meg az Udi Sáni vezérőrnagy vezette testület, javaslatot téve egyúttal a módszerről való lemondásra. A B”Celem izraeli emberi jogi szervezet adatai szerint a második palesztin felkelés kirobbanása óta eltelt négy évben az izraeli hadsereg buldózerekkel vagy robbanószerrel több mint 660 házat tett a földdel egyenlővé, megtorlásul izraeliek ellen elkövetett merényletekért.

A hadsereg korábban azzal érvelt, hogy a módszer hatékony, mert a merénylők nem szeretnék, ha szüleik hajlék nélkül maradnának, vagy a következményektől tartva maguk a szülők jelentenék be, hogy gyermekük terrorcselekmény elkövetésére készül. A bizottság nem vizsgálta az izraeli katonai őrhelyek közelében álló házak lerombolásának gyakorlatát, amire az izraeli hadsereg magyarázata szerint azért van szükség, hogy elejét vegyék az ezekbe az állásokba vezényelt katonák elleni támadásoknak.

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Izrael üdvözölte Bush beszédét; házrombolások Dzsenínben  Újabb izraeli behatolás és házrombolás Rafahban  Izrael: házrombolás a csütörtöki merénylet után  Amnesty International: a házrombolás háborús bűncselekmény

Comments are closed.