Forrás: Origo

Izrael leállítja a palesztin házak rombolását

2005. február 17., csütörtök, 20:23

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter csütörtökön elrendelte, hogy szüntessék be az izraeliek elleni támadásokat elkövető palesztinok és családtagjaik házainak lerombolását.

Mofaz úgy határozott, hogy “megszünteti a terroristák házai lerombolásának jogos gyakorlatát mint az elrettentés eszközét, Móse Jaalon tábornok, vezérkari főnök ajánlását követve” – jelentette be közleményben az izraeli védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy a házrombolások politikáját “a körülmények gyökeres változása esetén” ismét felújíthatják.

A Háárec tel-avivi napilap előzőleg arról számolt be, hogy a hadsereg belső vizsgálata szerint a házrombolások hatástalanok maradtak, felizzították a palesztinok dühét, és nem riaszottak el a további támadásoktól. A házrombolások rendszeresen heves nemzetközi bírálatokat váltottak ki, emberjogi csoportok a kollektív büntetés egy fajtájának nevezve elítélték a mostanáig folytatott gyakorlatot.

A B”Celem izraeli emberjogi csoport szerint a palesztin felkelés kitörése, 2000 szeptembere óta a hadsereg 675 házat robbantott fel vagy gyalult le a Jordán nyugati partján és a Gázai övezetben, 4239 embert téve hajléktalanná. További 3500 lakóépületet döntöttek romba katonák biztonsági okokra hivatkozva, elsősorban a Gázai övezet déli peremén fekvő Rafah körzetében. A házrombolások miatt összesen 28 ezer palesztin vált földönfutóvá – állítja a B”Celem.

(MTI)

Comments are closed.