Forrás: Origo

Felfüggesztett börtönt kapott egy német neonáci politikus

2005. február 17., csütörtök, 21:20

Egy év börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön egy helyi szélsőjobboldali vezetőt Németországban, de az ítélet végrehajtását az illető büntetlen előéletére hivatkozva próbaidőre felfüggesztették.

A 26 éves Claus Cremert Bochumban állították bíróság elé uszítás vádjával. A vádirat szerint tavaly júniusban egy tüntetésen azzal vádolta meg a zsidókat, hogy úgymond helyeslik a kiskorúak megrontását. Cremer a Talmudra hivatkozott, ám az ítélet indoklásában az szerepel, hogy a vádlott nem pontosan idézett, s a kijelentéseket a szólásszabadságra való hivatkozás sem menti, mivel az emberi méltóság megsértésének esetéről van szó.

Cremer a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) észak-rajna-vesztfáliai szervezetének helyettes vezetője, s Bochumban másokkal együtt egy zsinagóga megépítése ellen tüntetett.

Az NPD szeptemberben 12 képviselővel bekerült a szászországi tartományi törvényhozásba. Képviselői januárban felháborodást keltettek azzal, hogy a drezdai parlamentben nem voltak hajlandók részt venni a nácizmus áldozatainak emlékére tartott rövid megemlékezésen.

(MTI)

Comments are closed.